2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
KultúraBemutatkoznak a jeles napok kismesterségei a Mesterségek Ünnepén

Bemutatkoznak a jeles napok kismesterségei a Mesterségek Ünnepén


mestersegek ĂĽnnepeA mézeskalács készítés, a gyertyaöntés és a tojásfestés rejtelmeibe is beavatják a népi hagyományok iránt érdeklődőket augusztus 19. és 22. között a XXIV. Mesterségek Ünnepén a budai Várban.


Az érdeklődők minden trükköt és praktikát megtudhatnak ezekről a néphagyományokról, betekintést nyerhetnek a tárgyak elkészítésének teljes folyamatába és kipróbálhatják a tojásfestést, mézeskalácssütést és gyertyaöntést. A Magyar Nemzeti Galériában látható kiállítás ezen szakmák legjelesebb magyar és külföldi alkotóinak munkáit vonultatja fel.
Az egyik legkülönlegesebb program, a "Generációk találkozása" a Szentgyörgy utcában kap helyet, ahol a kézműves iskolák tanítványai együtt mutatkoznak be a Népművészet Mestereivel (a népművészek legnagyobb állami kitüntetése). A határon túli magyarok és közép-ázsiai országokból érkező kézművesek mellett idén a rendezvény díszvendége Bulgária, de Lengyelországból, Hollandiából, Olaszországból, Oroszországból, Franciaországból, Észtországból és Kirgizisztánból is érkeztek kézműves csapatok.
A mesteremberek bemutatóin túl a színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok, zenekarok fellépései, vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Csütörtökön fellép a többi között a Manol Radichev Folklor Együttes és Dudazenekar Bulgáriából, a szlovák Ifjú Szivek Táncegyüttes és a Kerekes Band, valamint a cseh Deneb, a Romániából érkező Heveder zenekar és Magyarpalatkai Banda. A kisebbek megtekinthetik a Lúdas Matyi című zenés mesejátékot a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadásában.
Pénteken egyebek mellett a Kolompos Együttes, gyermek táncház az Örökség Gyermektánc Fesztivál résztvevőivel, a Kaláka és a Zurgó Együttes mellett Pál István Szalonna és bandája, a Csurgó zenekar és Hagyományőrző táncegyüttesek műsora várja a publikumot. Egy régi hagyományt elevenítenek fel idén is augusztus 20-án a mesterek felvonulásával és a Szent István napi ünnepélyes kenyérszenteléssel, melynek hagyománya a régmúlt időket idézi vissza. Másnap a közönség ízelítőt kap a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál programjából, de Szalóki Ági énekelt versei, a 20 éves a Magyar Dudazenekar, Napra koncert, magyar táncház, latin dalok, cigány népzene és táncház is színesítik a repertoárt. A hét utolsó napján a Csík és a Gázsa zenekart, Fabula Rasa koncertet és a Csurgó együttes gyermekműsorát is hallhatja a publikum.
Az évente 800 hagyományőrző kézműves mestert és több tízezer érdeklődőt vonzó esemény Magyarország egyik legnagyobb művészeti fesztiválja, amelyet a fesztiválminősítési program tavaly folklór kategóriában kiváló minősítéssel illetett. A rendezvényen a résztvevők közt minden évben átadják az Év Mestere és az Év Ifjú Mestere szakmai díjakat, a Szakmai Bizottság döntése alapján.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite