2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonBenzinárban lenyomjuk a régiót

Benzinárban lenyomjuk a régiót


BenzinA régióban egyértelműen Magyarországon a legdrágább a benzin, de a nagy különbség ellenére sem fokozódik a benzinturizmus. Aki megtehette, eddig is átjárt a határon túlra tankolni. Benzinárban régiós éllovas lett Magyarország - derül ki a Magyar Autóklub adataiból.


Szlovákiában literenként 5-5 forinttal olcsóbb a benzin és a gázolaj, Ausztriával és Szlovéniával összevetve a különbség majdnem 10 forint, de már a szerb és horvát kutaknál is 20-40 forinttal olcsóbb az üzemanyag. Ukrajnában 130-140 forinttal kedvezőbb a tarifa, ugyanakkor még a nagy különbség miatt sem fokozódik a benzinturizmus.
A közgazdászok úgy vélik, hogy aki tehette, eddig is átjárt a szomszédba tankolni, míg akik távolabb laknak a határtól, azoknak a jövőben sem éri meg a szomszédolás.


A többi országhoz képest kimutatható különbséget Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató vezetője a magyarországi adóemeléseknek tudja be, hiszen az áfa tavaly év közben is emelkedett, a jövedéki adót pedig kétszer emelték a közelmúltban. Mindezt Hegedűs Miklós a szigorú költségvetési kiigazítással magyarázta - hazánkban jóval nagyobb mérvű kiigazítást hajtott végre a kormány.
Noha az autósok rendre arra panaszkodnak, hogy róluk "akárhány bőrt le lehet húzni", a közgazdász szerint ez még mindig emberibb megoldás, mint ha a kormány a szociális kiadásokból vagy a nyugdíjakból faragott volna le.


Ugyanakkor a szakértők szerint az áremelések okát nem a Mol extraprofitjában kell keresni.

2010-04-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite