2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonBéremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók


A jövő januári béremelésért, az életpályamodell 2016 januári bevezetéséért demonstráltak szerda délután Budapesten a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek. Követeléseiket petícióban rögzítették, ezt este átadták a miniszterelnök megbízottjának.

demonstracio_szocialisagazat1112

MTI Fotó: Mohai Balázs


A szociális elégedetlenség napja címmel - a szociális munka napjára - meghirdetett tüntetésen a szónokok az ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismerését, az egészségügyi bértábla bevezetését követelték a kormánytól. Lekszné Tóth Júlia, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja és Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy az ágazatban dolgozók többsége minimálbér körüli jövedelmet visz haza, és hiába végeznek tisztességes munkát, megélhetési problémákkal küzdenek.


Lekszné Tóth Júlia közölte, országos sztrájkkészültséget jelentenek be, és követelik a még elégséges szolgáltatások biztosításához a tárgyalások azonnal megkezdését. Kiss László hozzátette: számításaik szerint 27-30 milliárd forintra lenne szükség a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozók bérszintjét elérjék. Azt mondták, a türelmük elfogyott, és mivel a jövő évi költségvetési tervezetben egy fillér sincs a béremelésre - az idén bevezetett ágazati pótlékon kívül -, ezért "nem volt mit aláírniuk hétfőn" a minisztériumban.


Közölték, folytatni fogják a tiltakozást, ha követeléseiket nem teljesítik. A demonstrálók az Akadémia elől az Emmi Akadémia utcai épülete elé vonultak, a tömeg az Arany János utca és a Vigyázó Ferenc utca közötti szakaszt töltötte meg. Innen a Parlamenthez mentek, és petíciót adtak át Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjának. Ebben béremelést követeltek januártól és egy újabbat 2016-tól, az életpályamodell bevezetésétől.


A tüntetők az úton sípokkal, csörgőkkel, kereplőkkel adtak hangot annak a véleményüknek, hogy szerintük a kormány nem akarja meghallani a jogos követelésüket. Azt hangoztatták, hogy az ágazatban 2008 óta nem volt béremelés, és a korábbi kormányokat is bírálva úgy vélik, elárulták őket "jobbról és balról is".


A tömegben sokan szakszervezeti zászlókkal és táblákkal jelentek meg, utóbbiakon olyan feliratok voltak olvashatóak, mint "Az adott szó ennyit ér?", "A bérünk 83 ezer forint/hó", "A mi bérünk annyit ér, amennyi a pelenkába belefér", "Kis gyerek, kis pénz, nagy felelősség." Az Arany János utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalon vonuló menet elején egy "szociális háló" feliratú molinót vittek.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-11-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite