2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonBéremelést sürget az egészségügyben az MSZP

Béremelést sürget az egészségügyben az MSZP


Béremelést sürget az MSZP az egészségügyben dolgozók elvándorlásának megállítása érdekében.

orvos001


Garai István országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a 2010-es 130.146 forintról a KSH adatai szerint 2011 első negyedévében 118.118 forintra csökkent az egészségügyi dolgozók nettó átlagkeresete, majd idén újabb tízezer forinttal. A rezidensek az elmúlt évben 4700 forintot veszítettek az adóváltozásokkal, 83.800 forintos átlagbérük alacsonyabb, mint a budapesti utcaseprőké - tette hozzá.


Arra is kitért, hogy az egészségügyi intézmények nem kaptak pénzt a bérkompenzációra, ami így további tízmilliárd forinttal növeli a kórházak - 2011 végén 43,3 milliárdra rúgó - adósságállományát. Az MSZP-s képviselő szerint a probléma súlyát jelzi, hogy 171 háziorvosi státusz betöltetlen, a szakdolgozók közül pedig tavaly 438-an hagyták el az országot. Mint mondta, az orvosképzés magas tandíjai miatt ettől az évtől az is gondot okozhat, hogy sok fiatal nem itthon kezdi meg egyetemi tanulmányait, külföldön szerzett diplomájukkal pedig aligha fognak hazatérni.


Az elvándorlás érdekében lehetséges megoldások közül Garai István kiemelte: az MSZP támogatta a jobbikos Gyenes Géza indítványát, amely az orvosoknak nettó 100, az egészségügyi szakdolgozóknak pedig 45 ezer forintos béremelést írna elő. Ennek költsége 100 milliárd forint lenne, az egykulcsos adó okozta bevételkiesés ötöde - tette hozzá.


Arra a felvetésre, hogy a kormányzat új finanszírozási rendszerrel próbál forrást megtakarítani az egészségügyben, ezzel lehetővé téve a béremelést, a szocialista politikus elmondta: a struktúraváltás tervét kidolgozatlannak tartja, szerinte az aktív betegellátás leépítésével megnehezítené a betegek orvoshoz jutását, miközben a megfelelő béremeléshez szükséges százmilliárd forint alig tizedét lehetne megtakarítani vele.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite