2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
NagyvilágBevezetik a bankadót, emelik az üzemanyagadót Ausztriában

Bevezetik a bankadót, emelik az üzemanyagadót Ausztriában


számolĂłgĂ©pMegállapodott az osztrák kormány a jövő évi költségvetés részleteiről, köztük a bankadó bevezetéséről, az üzemanyagadó emeléséről és a családi támogatások csökkentéséről.


A szociáldemokrata-néppárti nagykoalíció kétnapos kihelyezett kormányülésen, szombaton jutott megegyezésre az államháztartási hiány csökkentéséhez szükséges intézkedésekről. A kormány szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy az előzőleg megcélzott 2013 helyett már 2012-ben a hazai össztermék (GDP) három százaléka alá csökkenjen a büdzsé hiánya.
A kormány több költségvetési intézkedése, így a bankadó és az üzemanyagadó felemelése az előzetesen ismertté vált vagy kiszivárgott tervek alapján nem okozott meglepetést. A kormánypártok a vártnál jobban megkurtították viszont a családi támogatásokat. A költségvetési időszakra szólóan kevés lényegi változtatást hajtottak végre a korkedvezményes nyugdíj egyik sokat bírált változatán, ehelyett hosszú távon terveznek megtakarításokat.
Az összesen 2,6 milliárd eurós adó- és takarékossági csomagból a legnagyobb tételt a bankokra kivetendő illeték jelenti, ez összesen 500 millió eurót tesz ki 2011-ben. Az adó összegéről már az év elején megállapodott a kormány. A kormányülésen eldőlt, hogy alapja a takarékbetétek és a törzstőke nélkül számított mérlegfőösszeg lesz. A kormányülést megelőző értesülésekkel ellentétben az adót nem egy évre, hanem határozatlan időre vezetik be.
Az üzemanyagárba beépített közterheket az Osztrák Néppárt (ÖVP) javaslata alapján széndioxid-illeték néven megemelik, a benzin esetében literenként öt, a diesel esetében négy centtel. A kormány 2011-ben évi 417 millió, 2012 és 2014 között évi 500 millió euró többletbevétellel számol. Az intézkedést már előzőleg is bírálták az osztrák autósklubok és a teherfuvarozók. Tiltakozásukat nem oltotta ki az sem, hogy az intézkedés ellensúlyozásaként megemelik az ingázók benzintámogatását és csökkentik a tehergépkocsik adóját, összesen évi ötvenmillió euró értékben.
Emelkedik az új autók környezetterhelési illetéke és a dohánytermékek jövedéki adója is.
A kiadási oldalon a legnagyobb összegű megtakarítást a családi támogatások csökkentésével éri el a kormány, összesen 360 millió eurót. Megszűnik egyebek mellett a 18-21 éves munkakereső eltartottak után járó támogatás, a háromnál több gyermeket nevelő családok emelt támogatása és az egyedülálló gyermektelen munkavállalók kereset kiegészítése.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

2010-10-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite