2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása

Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása


szavazourna1Este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és települési kisebbségi képviselők választása. A választópolgárok vasárnap reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat.


A 12 ezer szavazókört már bezárták a szavazatszámláló bizottságok, és hozzákezdtek a voksok összeszámlálásához, szétválogatásához. A szavazóhelyiség bezárását követően a szavazatszámláló bizottság összeszámolja a leadott szavazatokat, ennek során először külön-külön kötegbe foglalja a fel nem használt és az elrontott szavazólapokat, és a köteget lezárja, úgy, hogy a pecsét megsértése nélkül ne lehessen abból szavazólapot kivenni vagy abba betenni.
Ellenőrzik az urna sértetlenségét, majd felbontják az urnát, és meggyőződnek az ellenőrző lap meglétéről.
Ezt követően a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi a megjelent választópolgárok számát, és az urnában levő szavazólapok számát szavazástípusonként összehasonlítja a szavazókörben szavazók számával. Külön csoportba helyezi és összeszámlálja azokat, amelyek nem tartalmaznak érvényes szavazatot.
Az érvényes szavazólapokat a szavazatszámláló bizottság jelöltenként/listánként külön-külön megszámolja, kötegeli és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.
A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben.
A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz. A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálását követően megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.
Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat - az urnával együtt - haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.
A helyi választási bizottság, illetve a területi választási bizottság pedig a jegyzőkönyvek alapján összesíti a szavazatokat, és állapítja meg a választás eredményét.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite