2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Zöld zónaBikafejű cápa született a Nyíregyházi Állatparkban

Bikafejű cápa született a Nyíregyházi Állatparkban

Bikafejű cápa (Heterodontus francisci) született a Nyíregyházi Állatparkban.

capaegy

A kipusztulás szélén álló faj megmentése érdekében az európai állatkertek tenyészprogramot indítottak, Nyíregyházán most született meg az első utód - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, a sóstógyógyfürdői állatpark sajtóreferense vasárnap az MTI-t. A bikafejű cápa Észak-Amerika nyugati partvidékén, a Kaliforniai-öbölben élő aljzatlakó cápafaj.

A kifejlett egyedek egy méter hosszúak, jellemző rájuk a hátukon található nagy és erős tüske, melyet védekezésre használnak. Az ivarérett egyedek 2-10 méter mélységben sziklás területeken élnek, míg a fiatalok akár 40-150 méter méteres mélységben, a homokos aljzatú területeken fordulnak elő.

Az állatok főként puhatestűeket, csigákat, kagylókat, valamint rákokat esznek, de a tengeri sünöket is előszeretettel fogyasztják. A bikafejű cápa - ellentétben a többi, elevenszülő, illetve álelevenszülő cápákkal - tojásokkal szaporodik. A faj különlegessége, hogy egyike azon cápáknak, amelyekre jellemző a szülői gondoskodás, ugyanis a tojás lerakása után a nőstény a szájába veszi azt, és elrejti egy üregbe a ragadozók elől.

Az utódok a környezeti viszonyoktól függően 6-10 hónap alatt kelnek ki és 15-17 centiméteresen látják meg a napvilágot. A Nyíregyházi Állatparkban mesterséges körülmények között zajlott a keltetés, a kis cápabébit a gondozók nevelik.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

Fotó : MTI

 

2011-11-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite