2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBíróságon támadta meg a választási eredményt a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje

Bíróságon támadta meg a választási eredményt a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje


Bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az önkormányzati választások ügyében a Fővárosi Ítélőtáblához a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje. Székyné Sztrémi Melinda az MTI-vel közölte: a szavazatok újraszámlálását és új választás kiírását szeretné elérni.

Székiné


A területi (Nógrád megyei) választási bizottság (tvb) pénteken elutasította a polgármesterjelölt hasonló beadványát. A bírósághoz a határidő lejárta, hétfő délután négy óra előtt nem sokkal adta be kérelmét és - mint fogalmazott - „a választás tisztaságát befolyásoló eseményekről szóló" dokumentumokat.


Székyné Sztrémi Melinda megismételte: „több olyan esemény is történt Salgótarjánban az önkormányzati választáson, ami felveti a választási csalás gyanúját, és összeegyeztethetetlen a választás alapelveivel". Közölte: előfordult, hogy a baloldal delegáltja bement a szavazófülkébe a szavazóval, többen közülük tollal a kezükben számlálták a szavazatokat, volt olyan szavazókör, ahol a második körben negyvennel több szavazólap volt a rendszerben, mint amennyi az első számlálásnál, valamint tömegesen szállítottak szavazókat a választásra.


A területi választási bizottság egyebek között azzal utasította el Székyné Sztrémi Melinda fellebbezését, hogy a „láthatóan választási mozgósítást végezve" szöveg nem értékelhető. A benyújtott tanúvallomás pedig azért aggályos bizonyíték a tvb szerint, mert a szavazatszámláló bizottságban ülő Fidesz-KDNP-s megbízottak aláírták a szavazóköri, valamint a napközben vezetett bizottsági jegyzőkönyvet, és nem kértek külön rögzíteni semmilyen hasonló cselekményt.


Az idő rövidsége miatt sok reményt nem fűznek a konkrét esetek kivizsgálásához, de „nem adhatjuk meg magunkat felemelt kézzel, ezzel tartozunk a választóinknak" - fogalmazott Székyné Sztrémi Melinda.  Az ítélőtáblának három nap áll a rendelkezésre, hogy döntsön a felülvizsgálati kérelemről, de általában huszonnégy órán belül megszületik a döntés. Ha Salgótarjánban nem kell újraszámlálni a szavazatokat, illetve új választást tartani, akkor szerdán dönthetnek a közgyűlés alakuló ülésének időpontjáról, és ebben az esetben valószínűleg hétfőre hívják majd össze a testületet.


Az önkormányzati választás nem hivatalos eredménye szerint Salgótarjánban Dóra Ottó, az DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület-ST közös jelöltjeként 5376 szavazatot szerzett, ezzel a voksok 42,88 százalékát szerezte meg. A Fidesz-KDNP által jelölt Székyné Sztrémi Melinda ötvennel kevesebb, azaz 5326 szavazatot szerzett. A tíz salgótarjáni választókerületből hetet a baloldali összefogás, hármat a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. A kompenzációs listáról bejutottakkal együtt a közgyűlésbe kilenc képviselőt delegálhat az DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület-ST, ötöt a Fidesz-KDNP és egyet a Jobbik.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite