2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
KultúraBiszku tiltakozása ellenére is vetítik a dokumentumfilmet

Biszku tiltakozása ellenére is vetítik a dokumentumfilmet


Biszku BélaA film készítői készek akár bíróság előtt is bebizonyítani, hogy a korábbi belügyminiszter közszereplőként nyilatkozott.


Biszku Béla egykori kommunista politikus továbbra sem járul hozzá a róla készült dokumentumfilm bemutatásához, noha az alkotást csütörtök délelőtt óta már vetítik, a többi között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezők szerint a korábbi belügyminiszter közszereplőként nyilatkozott nekik, és álláspontjukat készek bíróság előtt megvédeni.


Biszku Béla, az 1956 utáni véres megtorlások egyik irányítója szerdán közölte, hogy a Bűn és büntetlenség című film olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeken ő nem közszereplőként jelenik meg. Hangsúlyozza, hogy az alkotást neki nem mutatták meg, nyilvános levetítéséhez nem járult és továbbra sem járul hozzá.

A politikus rögzíti, hogy a polgári törvénykönyv személyiségi jogokra vonatkozó rendelkezései alapján családtagjai nem engedélyezhették a film bemutatását, csak ő tehette volna meg, ugyanis képmás és hangfelvétel közreadásához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett hozzájárulása szükséges.

A Biszku Béláról szóló dokumentumfilm így valószínűleg műsoron marad, mivel Novák Tamás, a film rendezője az MTI-nek azt mondta: a politikus nemcsak az 1956 utáni megtorlásokkor volt közszereplő, hanem akkor is, amikor a lakásában kamerák és mikrofon előtt nyilatkozott, illetve beleegyezett abba, hogy a beszélgetésekből film készül.

A készítők vállalják a vetítés kockázatát, és filmjüket készek bíróság előtt is megvédeni. Ugyanakkor hozzátette, hogy kíváncsiak Biszku Béla véleményére is, de a politikus még nem látta az alkotást.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-06-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite