2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
Választás 2010Bizonytalan, hogy a Fidesz mit tesz a 2010-es büdzsével

Bizonytalan, hogy a Fidesz mit tesz a 2010-es büdzsével


Fidesz logoAz Orbán Viktor vezetett párt tavaly óta, többször követelte a büdzsé visszavonását, és kilátásba helyezte, hogy választási győzelme esetén vagy pótköltségvetést nyújt be, vagy teljesen új büdzsét készít, vagy módosít az elfogadott rendelkezéseken. Csak a választások után derül ki, hogy mi lesz a sorsa a 2010-es költségvetésnek egy esetleges Fidesz-kormány megalakulásával. Az MTI összeállításból kiderül: tavaly szeptember óta az ellenzéki párt többször követelte a büdzsé visszavonását, és kilátásba helyezte, hogy választási győzelme esetén vagy pótköltségvetést nyújt be, vagy teljesen új büdzsét készít, vagy módosít az elfogadott rendelkezéseken.


Hétfőn Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az MTI-nek Bécsből nyilatkozva a költségvetéssel kapcsolatban azt mondta: megvárná a választások utáni kormányalakítást és az átadás-átvételt, mert ma még senki nem tudja megmondani, hogy pótköltségvetést kell csinálni, teljesen újat kell alkotni, vagy elegendőek lesznek a "rendkívüli intézkedések". Arra a felvetésre, hogy mit ért "rendkívüli intézkedések" alatt, Orbán Viktor kifejtette: azonnal el kell zárni az összes "korrupciós pénzcsapot"; a tanácsadói szerződéseket kell befagyasztani és felmondani, a végkielégítések gyakorlatát azonnali hatállyal be kell szüntetni, az indokolatlanul felvett végkielégítéseket pedig vissza kell szedni. Vagyis el kell zárni a költségvetés körül minden olyan csatornát, amelyen ma az emberek pénze elszivárog - mondta.


ov01Orbán Viktor - szombaton a Blikkben - a választások utáni várható menetrendről azt mondta, az első lépés a tényfeltárás, a második a szükséges "rendkívüli intézkedések" meghozatala, a harmadik a legfontosabb átfogó változások előkészítése, majd ezek után "költségvetési törvény 2011-re". A Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette, a napokban létrehozott gazdasági tényfeltáró bizottság körülbelül augusztusra ígérte munkájának befejezését.

Az elmúlt fél évben a Fidesz többször leszögezte, hogy a 2010-es büdzsé esetleges választási győzelmük után semmiképpen sem marad meg a jelenlegi állapotában.

Az ellenzéki párt a büdzsé tervezetének benyújtását követően azonnal követelni kezdte annak visszavonását, mondván, hogy szerintük az az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetése, amely nem kezeli, hanem mélyíti Magyarország gazdasági válságát.

Szeptember közepén egy televíziós interjúban Orbán Viktor kijelentette: ha pártja kormányra kerül, hatályon kívül helyezi a 2010-es büdzsét, és megalkot egy újat.

A pártelnök 2009 ősze során többször bírálta a költségvetést, azt mondta: az "trükkök százait" tartalmazza, fiktív, blöff, hazugság, mert mintegy 1.300 milliárd forinttal több a hiány, mint amennyit a 2010-es évre tervezett költségvetés bevall.


Varga MihályA visszavonást, átdolgozást sürgette Varga Mihály is, aki november végén kijelentette: ha a Fidesznek módja lesz rá, a következő évben a költségvetést vissza fogja vonni és átdolgozza, hiszen ez a büdzsé nem alkalmas arra, hogy több munkahelyet teremtsen az országban, hogy a rohamosan növekvő munkanélküliséget megállítsa, hogy stabil növekedést teremtsen.

Egy másik nyilatkozatában a volt pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy 2010-ben nagyon hamar elkövetkezhet az az idő, amikor a még hivatalban lévő kormánynak hozzá kell nyúlnia ehhez a költségvetéshez. Ha ez nem történik meg, akkor a következő kabinetre vár az a feladat, hogy rendbe tegye a 2010-es büdzsé számait - mondta.

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor decemberben azt közölte: jogilag nem lehet megoldani egy már hatályban lévő törvény visszavonását, a jogilag helyes forma a pótköltségvetés. Hozzáfűzte, ha nem tartható a költségvetési hiány, ki kell dolgozni egy olyan tervezetet, amely tárgyalási alap akár a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is a jövőbeni együttműködés ütemezéséről.

2010-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite