2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBiztonságos Vakációért Hét Bátonyterenyén

Biztonságos Vakációért Hét Bátonyterenyén

Bátonyterenye Szabadidő és Sport Központ adott otthont a Biztonságos Vakációért Hét rendezvénysorozatnak. A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság és a városi balesetmegelőzési bizottság szakemberei 2011. július 25. és 29. közötti időben, egy hét minden napján, bűn- és balesetmegelőzési programokat szerveztek a rendőrkapitányság illetékességi területen lakó, vakációt töltő gyermekek részére.

secondaegy

A szervezők célja, hogy a diákok játékos formában sajátítsák el azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, melyekkel elháríthatják a rájuk leselkedő veszélyeket, tanulják meg a KRESZ szabályait, kezeljék biztonságosan a kerékpárt és többek között ismerjék meg, hogy hogyan kell az apróbb sérüléseket ellátni.

A nyár a pihenésen túl azt is jelenti, hogy a gyermekek gyakrabban maradnak felügyelet nélkül, a „kulcsos" gyerekek pedig fokozottan vannak kitéve a bűnözésnek és az áldozattá válásnak. Gyakoribbak az alkalmi, esetleg idegen „bandákhoz" való csapódások, amelyek hatására merészebben, bátrabban követhetnek el bűncselekményeket. A felnőtt jelenléte nélküli szórakozások utcákon, tereken való összeverődéseklehetőséget adnak a kábítószer, alkohol fogyasztás és a dohányzás kipróbálására.

Ezen túl családok nyaralnak nyílt vizek, tavak, folyók partján. Mégis kevés gyerek tudja, hogy milyen veszélyeket rejt a víz, illetve a vízparton való nyaralás. Készüljenek fel a gyerekek erre is, hiszen a
megelőzés életet menthet. Nem árthat az sem, ha felkészülnek arra is a diákok, hogy hogyan kell
veszélyhelyzetben, kisebb katasztrófák /lakástűz, árvíz, csőtörés/ esetén cselekedni.

A rendőrkapitányság és a balesetmegelőzési bizottság munkatársai több bűnmegelőzési és balesetmegelőzési témában tartottak előadást a résztvevők részére. Így például a bűnmegelőzési előadások témája volt a gyerekek áldozattá válásának lehetőségei, azok elkerülésére való felkészítés, vagy az agresszió megjelenési formái, illetve a médiában és a számítógépes játékokban látott erőszak hatásai, viselkedési sémák, erőszakmentes megoldások. Balesetmegelőzési előadások alkalmával kitértek a kerékpáros és gyalogos közlekedés szabályaira, de megbeszélték a gépkocsi utasaira vonatkozó szabályokat is.

 

seconda

A rendőrkapitányság illetékességi területén lakó valamennyi községekből érkeztek gyermekek a szabadidő parkba, akik csapatokat alkotva vettek részt a programokon.

Az első napon elkészült a „Biztonságos Vakációért Hét" zászlaja, melyet a gyermekek saját kézlenyomataikkal díszítettek. Majd a polgári védelem szakembereinek segítségével a katasztrófavédelem jelzéseit tanulták meg a diákok. A második napon a „Mini Police Akadémia" játékos nyomozásán vettek részt a gyerekek, ahol az ügyesebbek a játékban őrmester rendfokozatból századossá léphettek elő. A diákok megmutathatták rátermettségüket a kerékpáros ügyességi versenyen, és a bűnmegelőzési vetélkedőn is. Pénteken, a zárás napján az egész héten elsajátítottakról adhattak számot a gyerekek, a társhatóságok - a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai - közreműködésével szervezett akadályversenyen.

Dr. Lengyel Tamás r. alezredes mb. kapitányságvezető a díjkiosztó alkalmával elismerését fejezte ki a résztvevőknek, mivel a csapatok könnyedén vették az akadályokat és ezért megállapította, hogy a pár rendőrökkel együtt töltött nap hasznosan és eredményesen telt el.

secondaketto

Elmondta továbbá, hogy az egy héten át tartó rendezvénysorozat költségeit, a gyerekek ajándékait több bátonyterenyei, mátranováki cég, valamint egy budapesti alapítvány és a Nógrád Megyei
Balesetmegelőzési Bizottság anyagi támogatásával sikerült biztosítani, és ezért köszönetét fejezte ki valamennyi szponzornak.

 

HÍR PORT 24

 

2011-08-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite