2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonBKV: járatritkítás jöhet, lepusztulhatnak a fővárosi intézmények

BKV: járatritkítás jöhet, lepusztulhatnak a fővárosi intézmények


Tarlós István elképzelhetőnek tartja, hogy egyik pillanatról a másikra dől be a BKV, de olyan helyzet is előállhat, hogy nem marad a fővárosnak más választása, mint egy újabb hitel felvétele. A főpolgármester a BKV megmentésének áráról beszélt.

bkv-busz001

Tarlós István szerint járatritkítás, a buszágazat privatizációja, újabb önkormányzati hitelfelvétel és a fővárosi intézmények lepusztulása lehet a BKV megmentésének ára - írja a szerdai Népszabadság.A főpolgármester a napilapnak adott interjújában arra az ellenzéki aggályra, hogy a BKV állami támogatásának ára a fővárosi közmű- és ingatlanvagyon értékesebb elemeinek állami átvétele lehet, azt válaszolta: ha az állam pénzt ad, kérhet is cserébe valamit, de neki nincsenek ilyen információi.

Elismerte: előállhat olyan helyzet, amikor Budapestnek nem marad más választása, mint egy újabb hitel felvétele. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem szerepel a tervei között és az újabb kölcsön a városnak sem lenne előnyös. Kérdésre válaszolva elképzelhetőnek nevezte, hogy a BKV a Malévhoz hasonlóan egyik pillanatról a másikra dől be, ha március végéig nem sikerül rendezni az adósságszolgálat kérdését. Hozzátette: a következő, február 29-i közgyűlésen javaslatot tesz a paraméterkönyv módosítására, a járatok ritkítására.

Az idei költségvetési terv még formálódik, de Tarlós István szerint vélhetően össze tudnak annyi pénzt gereblyézni, amennyiből a kormány által "meglehetősen kurtán-furcsán bedobott, egy forinthoz-egy forintot elvárást teljesíteni tudják". Figyelmeztetett azonban, hogy ezzel a város működését távlatilag kockára teszik. Nem tudni, hogy az intézmények milyen mértékben sínylik meg a megszorítást, de bizonyos, hogy mindezt nyomot hagy az utakon, parkokon, színházakon, iskolákon - fejtette ki.

Az IMF-nek szánt javaslatcsomagban a főpolgármester szerint nem sok új elem lehet. A szakértők dolgoznak az előterjesztésen, amely várhatóan hétfőre készül el. "Nehéz lesz újat mondaniuk, hiszen az elmúlt évben 26 különböző megoldási ötlettel álltunk elő, ezenfelül letettünk az asztalra egy komplett átalakítási tervet is. Az illetékes tárca képviselői még csak el sem olvasták" - mondta. A buszágazat kiszervezése azonban új elemként bekerül az IMF-koncepcióba is - erősítette meg. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a BKV-megegyezéssel nem lehet kivárni az IMF-megállapodást.

Tarlós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is beszélt a BKV helyzetéről, elmondta, hogy a miniszterelnök a BKV-val kapcsolatban is kifejtette nemrég a véleményét, megfogalmazott jogos kritikákat és olyan álláspontot is, amiben más a véleményünk. Lázár János kijelentésével kapcsolatban azt mondta a városvezető: nézze meg a számokat, és utána beszéljen arról, hogy ki tartja a markát. Tarlós István elmondta: Hódmezővásárhelyen éves szinten 150 millió forintba kerül a tömegközlekedés, ehhez képest az önkormányzat személyi jövedelemadóból és gépjárműadóból származó bevétele súrolja a 2 milliárd forintot. Ezzel szemben Budapesten a BKV működési költsége 140 milliárd forint, a város által befizetett 500 milliárd forintos SZJA-ból viszont csak 5 milliárdot kap vissza - jelentette ki. Ha a számokhoz ragaszkodom, akkor nem Budapest, hanem más városok tartják a markukat - tette hozzá.

Tarlós István a BKV finanszírozásával kapcsolatban azt mondta: nagyon nehezen, de teljesíteni fogják, amit a kormány kért, mert lelkiismereti kérdés, hogy a közlekedési vállalat ne omoljon össze. A cél érdekében teljesen kifeszítik a város működését, sőt még egy kicsit kockáztatják is. A főpolgármester elmondása szerint a miniszterelnök ígéretet tett, hogy feloldja a BKV-nak szánt normatív támogatás zárolását.

 

Forrás: MTI/Népszabadság/hvg.hu/HÍR PORT24

 

 

 

2012-02-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite