2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonBKV demonstráció: Petíciót vittek a Városházára a BKV-szakszervezetek

BKV demonstráció: Petíciót vittek a Városházára a BKV-szakszervezetek


A BKV finanszírozásáról szóló érdemi döntést, a munkavállalók tárgyalásokba való bevonását, a nettó jövedelmek szinten tartását, továbbá a BKV Előre SC további működtetését követelik egyebek mellett a közlekedési vállalat szakszervezetei, amelynek képviselői Tarlós István főpolgármesternek címzett petíciójukat szerdai tüntetésük részeként adták át Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának.

bkv_dem0222

A BKV-s szakszervezeti szövetségek közös demonstrációjának résztvevői vonulnak a Blaha Lujza térről a Főpolgármesteri Hivatal felé az Astoriánál. Fotó: Máthé Zoltán - MTI


A három fővárosi helyszínről induló néhány száz demonstráló a Blaha Lujza téren gyűlt össze, ahol megtöltötték a Corvin Áruház előtti parkolót. Onnan a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca útvonalon a buszsávban gyalogoltak a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai épületéhez, akadályozva az Erzsébet híd felé tartó járműforgalmat. A demonstrálók a Városháza előtt "Meneküljetek!"-et skandálva fogadták a BKK vezérigazgatóját, akinek átadták az öt pontból álló petíciót és egy "Utazóközönség" feliratú labdát.


Több szakszervezeti vezető is arra kérte Vitézy Dávidot, vegyék komolyan a petícióban foglaltakat. Egyikük úgy fogalmazott: "nincs sok időnk, elindult egy olyan vonat, amit most még le lehet fékezni, de ha nagyon begyorsul, akkor ezen a vonaton már nem lesz fék". Kijelentették: a bérek csökkentéséből nem lehet a cég finanszírozási helyzetét megoldani. Vitézy Dávid válaszában azt hangoztatta: tömegközlekedés nélkül Budapest nem működik, a tömegközlekedés viszont akkor nem működik, ha egyrészt nincs megfelelő finanszírozása - hiszen jegybevételekből sehol nem tartja fenn magát a világon egy ilyen szolgáltatás -, és dolgozók nélkül sem működik, akik a hátukon viszik a céget.

 

bkv_dem02221

A BKV Szakszervezetek képviselői átadják a főpolgármesternek címzett petíciójukat Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának a BKV-s szakszervezeti szövetségek közös demonstrációján a Városháza előtt. Fotó: Kovács Tamás - MTI


A BKK vezérigazgatója arról is beszámolt: a dolgozók március elején megkapják a bérkompenzációt, pénteken pedig folytatódnak a kollektív szerződésről szóló tárgyalások. Schumacher Ferenc, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) elnöke, valamint Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke által aláírt petíció azt tartalmazza: az érdekképviseletek követelik, hogy a kormány és a főváros hozzon érdemi döntést a finanszírozásról, annak érdekében, hogy "a BKV Zrt. munkavállalói balesetmentesen szállíthassák továbbra is az évi 1,3 milliárd utast". Emellett a 12 ezer munkavállaló bevonását kérték az érdemi tárgyalásokba.


A szakszervezetek elutasították nettó jövedelmük csökkenését, továbbá a közösségi közlekedés rövid, közép- és hosszú távú programjának elkészítését sürgették a legjobb európai példák és az Európai Unió rendelkezéseinek figyelembe vételével. A dolgozók "az egészséges munkakörülmények biztosítása mellett" a sportolás lehetőségét, valamint a BKV Előre SC egyesület további működését kérték.

 

Átadták a petíciót a Miniszterelnökség képviselőjének


Átadták a demonstráló közlekedési szakszervezetek a petíciójukat a Miniszterelnökség képviselőjének szerda délután a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren. Schumacher Ferenc, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök (KEKSZ) elnöke, Nemes Gábor, a KEKSZ alelnöke és Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke Török Kristófnak, a Miniszterelnökség közkapcsolati munkatársának adta át a petíciót. Ebben azt követelik a kormánytól, hogy hozzanak érdemi döntést a BKV finanszírozásáról, dolgozzák ki annak rövid, közép- és hosszú távú koncepcióját, s tartsák be azon ígéretüket, hogy nem csökken a BKV-s dolgozók bére.


Nemes Gábor az átadáskor azt mondta, szeretnék, ha lehetőséget biztosítanának egy személyes megbeszélésre annak érdekében, hogy bemutassák a szakszervezetek nézőpontját, a munkavállalók problémáját. A demonstrálók nevében a szakszervezeti vezető a petícióval együtt egy "utazóközönség, munkavállalók" feliratú labdát is átadott, a kormány és a főváros közötti tárgyalásokra utalva. A petíció átvételekor Török Kristóf kijelentette, hogy a kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra, mindenkinek a véleményét meg szeretnék ismerni.


Ezzel párhuzamosan a Kossuth téren a demonstrálók jelképes futballmérkőzést játszottak; a két csapat "kormány", illetve "főváros" feliratú mezben lépett "pályára", a labda szimbolizálta a BKV-t és az utazóközönséget. A tüntetők délután a Nyugati és a Keleti pályaudvar előtt, valamint a Boráros téren gyülekeztek, majd a Blaha Lujza téren találkoztak. Onnan a néhány száz tüntető a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca útvonalon a Városház utcába, a főpolgármesteri hivatalhoz ment, ahol szintén átadtak egy petíciót, amelyet Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója vett át.


A tüntetők innen a Bécsi utca - Szabadság tér - Nádor utca útvonalon vonultak a Kossuth térre. A demonstráció jelentős rendőri biztosítás mellett zajlott, de rendőri intézkedés nem történt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24


 

 

2012-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite