2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonBocsánatkérésre szólította fel a CÖKA Bajnai Gordont és a Szolidaritás vezetőit

Bocsánatkérésre szólította fel a CÖKA Bajnai Gordont és a Szolidaritás vezetőit


Nyílt levélben szólította fel bocsánatkérésre Bajnai Gordont, az Együtt-PM szövetség vezetőjét és a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetőit a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a Szolidaritás szeptember végi demonstrációján történtek miatt. Az MTI-hez szerdán eljuttatott levelet száz közéleti személyiség írta alá.

bajnai_gordon


A magyar társadalom józan többségét - politikai beállítottságtól függetlenül - sokkolta az, ami szeptember 29-én a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM és a Szolidaritás mozgalom közös politikai rendezvényén történt - áll a nyílt levélben.


A CÖKA közölte, szabad, szenvedélyes vitára mindenkit bátorítanak, ám ami az említett demonstráción történt, az civilizált országban elfogadhatatlan és "nem fér össze a jó ízléssel és a gyermekeink jövőjéért érzett felelősséggel". Ehhez hasonló politikai barbárságnak nincs helye a magyar közéletben, akik pedig "az ilyen szélsőséges megnyilvánulást megtapsolják vagy bátorítják, szégyent hoznak ránk, magyarokra" - írták.


A nyílt levél aláírói között van több író, újságíró, politológus, színész, énekes, rendező, egykori sportoló és építész mellett Hámori József akadémikus, az első Orbán-kormány minisztere, Pozsgay Imre egyetemi tanár, korábbi miniszter, Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök, Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora, Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, egykori '56-os halálraítélt és Csizmadia László, a CÖKA elnöke is.


A Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes, szeptember végi budapesti tüntetésének házigazdája a rapper Dopeman volt, aki egyebek mellett "szemétládának és pofátlannak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Előadta trágár szavakkal tűzdelt Himnusz-feldolgozását is. A Clark Ádám téren tartott demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor egykori ledöntésére emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumhoz vitték a feldarabolt szobrot, ahol a maradványokat felállították. A szobormaradványt az egyik demonstráló ököllel megütötte, volt olyan is aki késsel vágott ki abból egy darabot, és akadt aki ráfeküdt arra. A szobor levágott fejét elvitték a szervezők a Szolidaritás központi székházába.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite