2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
NagyvilágBocsánatkérő körútra indultak kormánypárti politikusok

Japán választások - Bocsánatkérő körútra indultak kormánypárti politikusok


Bocsánatkérő körútba kezdtek a kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) korábbi parlamenti képviselői a párt 2009-es kampányígéreteinek be nem tartása miatt, a decemberi előre hozott választásokra készülve - írta szombaton a Jomiuri Simbun című japán napilap.

japan

A konzervatív újság tudósítása szerint a képviselőház múlt heti feloszlatása óta a balközép DPJ számos rendezvényt tartott országszerte, amelyeken a három éve az átfogó reformok ígéretével hatalomra jutott párt politikusai bocsánatot kértek az eredmények elmaradása miatt, és a kormány bizonyítványát magyarázták a választóknak.

Edano Jukio gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter Szaitamában arról próbálta meggyőzni egy lakossági fórum közönségét, hogy a hibák ellenére a kabinet komoly eredményeket is elért, míg Kan Naoto volt miniszterelnök Oszakában arra kérte a választókat, hogy "ne írják le a demokrata pártot".

Ugyanakkor a Jomiuri szerint a közönség egy része mindkét esetben gúnyolódó bekiabálásokkal zavarta meg a beszédeket, és hazugnak nevezte a politikusokat.

Különböző felmérések a héten 11 és 16 százalék közé helyezték a kormánypárt népszerűségét, így szinte biztosnak tűnik, hogy a DPJ súlyos vereséget szenved a december 16-ára kiírt előre hozott képviselőházi választásokon.

Korábban a DPJ egy hivatalos magyarázatot is kiadott 2009-es kormányprogramjáról, amelyben bocsánatot kért a kormány munkájának elégtelenségei miatt, és egyúttal a kabinet által elért sikereket hangoztatta.

A népharag a pártot korábban otthagyó politikusokat sem kerüli el. Nagao Takasi, egy volt demokrata képviselő kampányában csak saját érdekeit követőnek, megalkuvónak és következetlennek nevezte volt a kormánypártot, bocsánatot kérve megvezetett választóitól. Azonban neki és a hozzá hasonlóan kilépett volt kormánypárti politikusoknak a választók gyakran azt a kérdést szegezik a lakossági fórumokon: miért higgyenek nekik még egyszer?

A dezertőrök népes táborának - a 2009-es választások óta közel 120 képviselője fordított hátat a kormánypártnak - egy része ugyanakkor elzárkózik a DPJ ostorozásától. "Ha elkezdenénk a DPJ hibáiról beszélni, egész este itt lennénk" - mondta Kavagoe Takahiro volt demokrata politikus egy lakossági fórumon a Jomiuri Simbun tudósítása szerint.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-11-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite