2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonBokros: a kormány ésszerűtlen és szakszerűtlen gazdaságpolitikát folytat

Bokros: a kormány ésszerűtlen és szakszerűtlen gazdaságpolitikát folytat


Bokros Lajos európai parlamenti képviselő szerint a kormány ésszerűtlen és szakszerűtlen gazdaságpolitikát folytat, amely ezért teljes mértékben eredménytelen, a kormánynak a saját meghirdetett céljai közül egyetlen egyet sem sikerült elérnie, vagy megközelítenie.

Bokros Lajos


Bokros Lajos mindezt a Szabadság és Reform Intézet (SZRI) pénteki budapesti sajtótájékoztatóján mondta, mely intézet kuratóriumának elnöke. A volt pénzügyminiszter szerint sem növekedés nem lett, "sem munkahely, sem költségvetési egyensúly, sem jólét nem keletkezett." Bokros Lajos emellett "becstelennek" is nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, mert az növekedést, munkahelyeket, az államadósság csökkenését és jólétet ígér, de ennek épp ellenkezőjét valósítja meg.


A volt pénzügyminiszter a tájékozatón felolvasta állásfoglalását a kormány gazdaságpolitikájáról, úgy érvelt: a mostani kormánypárt szerint a globalizáció és a szabadságelvű, piaci alapú nyugati világgazdaság megbukott, eljött a nagy és erős állam ideje, "a piacok működését alapvetően meghatározó, a vállalatok életébe mélyen beavatkozó kormányok kora". "Az állam közvetlenül irányítja nemcsak a gazdaságot, hanem a társadalmat is, államfüggő alattvalókra, vállalkozókra, nemzeti középosztályra van szüksége" - emelte ki Bokros Lajos.


Véleménye szerint a mostani kormánypártok a kínai-orosz államfelfogást akarják érvényesíteni Magyarországon, holott ez nálunk, "egy kicsi, nyitott és felzárkózni kívánó gazdaságban teljesen értelmetlen." Bokros Lajos szerint tévedés azt hinni, hogy a modern piacgazdaság zéró-összegű játék, ha az állampolgárok zöme és a bankok is veszítenek, akkor csökken a bizalom, fogynak a megtakarítások. Elmaradnak a beruházások, a piac szűkül, nem lesz új hitel, megszűnnek a munkahelyek, nő a szegénység, nő az infláció - sorolta Bokros Lajos, hozzátéve, emellett egyre versenyképtelenebb lesz a gazdaság, és romlik a hazai valuta árfolyama.


Az európai parlamenti képviselő a kormány szakszerűtlen intézkedései közé sorolta a személyi jövedelemadó-rendszer megváltoztatását, illetve a minimálbér gazdasági megfontolást nélkülöző jelentős emelését, aminek az lehet a következménye, hogy számos munkahelyet felszámolnak majd. Kitért arra is, hogy az államosított nyugdíjvagyont a magasra tervezett gazdasági növekedés elmaradása miatt a költségvetés újra felszaporodó hiányának a fedezetére használják majd fel.


Bokros Lajos aláhúzta: ilyen kicsi, nyitott, az Európai Unióhoz, az európai gazdasághoz ezer szállal kötődő gazdaságban kizárólag a nemzetközi versenyképességet növelő szerkezeti reformok bevezetése eredményezne növekedést, új munkahelyek létrejöttét.
Kérdésre válaszolva tagadta, hogy csökkent volna az államadósság. Úgy vélte: mivel az államadósság jó része devizában van, a 300 forint/euró körüli árfolyamnál nem csökkenhet az államadósság, egyébként is évek óta zsugorodik a magyar gazdaság, még nem tért vissza a válság előtti szintre a hazai gazdaság teljesítménye.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite