2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonBokros: a márciusi ifjak felelős értelmiségiek voltak

Bokros: a márciusi ifjak felelős értelmiségiek voltak


Bokros LajosAz MDF miniszterelnök-jelöltje kiemelte: ma Magyarországnak újra reformokra van szüksége. A márciusi ifjak felelős, áldozatkész értelmiségiek voltak - jelentette ki Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje hétfőn, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulóján, a budapesti Jókai téren.
Hozzátette: a márciusi ifjak 162 évvel ezelőtt nem érték be saját "pecsenyéjük sütögetésével", saját "karrierjük" biztosításával. Az ifjak gyülekező helye, a Pilvax kávéház a polgári nyilvánosság fontos színtere volt - jelentette ki.


Mint mondta, a márciusi fiatalok többet akartak rossz kompromisszumoknál, és többet akartak az egy helyben topogásnál.
Bokros Lajos szerint akkor a pesti értelmiség tisztában volt kiváltságos helyzetével, sokan életüket kockáztatva is bátran nekiálltak, hogy kirántsák a politikai kátyúból az ország szekerét.
Jókai Mór szobra előtt mondott beszédében az MDF miniszterelnök-jelöltje kiemelte: ma Magyarországnak újra reformokra van szüksége, azonban, mint fogalmazott, az értelmiségnek ma nem kell "forradalmasdit" játszania. A mostani nemzedéknek az a felelősség jutott, hogy puskaropogás és háborúk nélkül vívja meg a polgárosodás küzdelmeit.


Hangsúlyozta: Jókai Mórban megvolt a bátorság, hogy előbb karddal, majd később tollával szolgálja a magyar polgárosodás ügyét.
Az áprilisi választásokra utalva azt mondta: ma nagyon úgy tűnik, hogy a pártok ismét négy évnyi semmittevésre akarják ítélni Magyarországot. A választásokra készülve sokan ismét benyújtották a "tétlenség programját", és feledésre akarják ítélni a polgárosodás nagy programját.
Úgy fogalmazott:"szégyen, de igaz, 162 évvel ezelőtt a politikai elit jobban látta, mint ma, hogy a reformok csak kéz a kézben haladva érhetnek el átütő eredményt (...)".
A megemlékezésen részt vett Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Herényi Károly elnökhelyettes, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő és Csapody Miklós képviselőjelölt.

2010-03-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite