2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
BulvárBoldogtalan ember a reflektorok fényében

Boldogtalan ember a reflektorok fényében


Daróczi Dávid03Daróczi Dávid drámai halálával eszünkbe jut több más tragikus sorsú híresség: színészek, közéleti személyiségek, írók és költők, akik - ahogy Liptai Claudia fogalmazott szerelméről - nem tudtak megküzdeni démonaikkal. Van köztük olyan, akinek halála körülményei máig tisztázatlanok, a legtöbbjüknél a végzetes lépéshez vezető okokat rejtély fedi. Ma napig nem tudjuk, hogy József Attila, Latinovits Zoltán vagy Shütz Ila valóban saját maga oltotta-e ki életét, és érthetetlenül állunk az akkoriban az Egyesült Államokban élő Márai Sándor öngyilkossága előtt is.


A három színészóriás: Soós Imre, Szécsi Pál, Domján Edit és a 17 éves szépségkirálynő Molnár Csilla Andrea halála pedig a tragikus naptól kezdve foglalkoztatja a közvéleményt.


Közel fél évszázada hunyt el Soós Imre, színész. "Rendkívüli tehetség volt, akit a korai siker tönkretett" - vallották róla egykori kollégái. Soós fiatalon vált ismertté, Fábri Zoltán Körhintája pedig egyenesen a világhírig repítette. Magánéleti válságai, szenvedélyes természete miatt gyakran orvosi kezelésre szorul. Amikor szerelme, Ferrari Violetta, 1956-ban elhagyta az országot, Soós egyszerre küzdött a magánnyal, az abból fakadó alkoholizmusával és az egyre erősödő depressziójával.


Sikertelen öngyilkossági kísérletét követően szenvedélyes szerelembe bonyolódott kezelőorvosával, akit később feleségül vett. A két erőteljes személyiség viharos kapcsolatot élt át - érzelmeik viharosságának történetét Müller Péter Részeg józanok című regényében örökítette meg. Még ma sem lehet biztosan tudni, de a hivatalos verzió szerint Soós "öngyilkosságot követett el, másodmagával, feleségével, egykori idegorvosával" - néhány héttel a házasságkötésüket követően. A helyszíni szemle során azonban kiderült, a színész az utolsó pillanatokban nem akart meghalni: szabadulni akarás nyomait találták a falon, a körmeit véresre kaparja. Soós Imre és felesége utolsó, tragikus éjszakájának körülményeit máig nem sikerült megfejteni. Páros öngyilkosság vagy baleset történt? Nem tudni.

Domján Edit

Domján Edit


1972-ben, karácsony éjszaka, negyvenedik születésnapján hunyt el Domján Edit színésznő. Több alkalommal beszélt arról, hogy csak 40 éves koráig akar élni, mert nem szeretne öreg színésznő lenni. Halálának oka azonban biztosan mélyebben keresendő, mint életkora. Akkortájt szakadt meg kapcsolata nagy szerelmével, Szécsi Pállal, akkoriban sokan ennek is tulajdonították elkeseredett tettét. Soós Imréhez hasonlóan ő is többször próbálkozott az öngyilkossággal. Saját magáról így vallott: "... néha úgy érzem, olyan vagyok, mint egy madár. Amelyik repül, s nem tudja, mikor száll neki egy magasfeszültségű villanyoszlopnak." Utolsó napjairól csupán ennyit tudni: december 24-én, karácsony este, meglátogatja szüleit, ajándékot visz nekik, és vidáman órákat töltenek együtt. Senki sem sejtette mire készül. Sőt, az is szóba kerül, hogy újra hozzámegy egykori férjéhez, Kaló Flóriánhoz. Másnap kolléganője, Almási Éva már depressziós hangulatban találja, később pedig a telefonhívásokra sem válaszol. A színésznőt este holtan találják lakásában: felakasztotta magát. Domján Edit Kallónak írt búcsúleveléből kiderül, régóta készült az öngyilkosságra. A levelet azóta sem tették publikussá, csupán egy sora ismert:: "... ma vagyok negyvenéves (!!!)"

Szécsi Pál

Szécsi Pál


Két évre rá, 1974-ben vetett véget életének Szécsi Pál. Halálát, éppúgy, mint az életét, legendák szövik át. Évtizedeken keresztül kutatták, a kor legnépszerűbb zenésze miért vetett véget életének. Voltak, akik a kezdetektől úgy vélték, egykori szerelmét, Domján Editet követte a halálba. Egy nemrégiben előkerült levél is ezt a teóriát valószínűsíti, testvére Szécsi Katalin így vall erről: "Nemrégiben került hozzám a testvérem utolsó levele. Nagyon megrendített a végső vallomás. Ugyan Edit nevét nem írja le benne, mégis egyértelmű lett minden számomra. Ezután nincs kérdés Pali halálával kapcsolatban. A testvérem öt héttel Edit halála után írta a levelet az egyik barátjának. Bevallotta, hogy a színésznő halála után valami megszakadt a lelkében, és így nem tud tovább énekelni".

Molnár Csilla

Molnár Csilla Andrea


Az egész ország megrendült, amikor az első magyar szépségkirálynő, Molnár Csilla Andrea 1986-ban vetett véget életének. A fiatal lány halálos adag gyógyszert vett be, az orvosok már nem tudták megmenteni. Talán a hirtelen jött és fel nem dolgozott siker, talán más vezetett tettéhez. Életéről több riportregény megjelent, többek között Friderikusz Sándor tollából, amely a szépségipar pusztító és lélekölő voltát helyezi reflektorfénybe. A 85-ös szépségversenyről készített dokumentumfilmet Dár András és Hartai László Szépleányok címmel, amely a 87-es Magyar filmszemlén, és a mannheim-i filmfesztiválon is díjat nyert.

schutzila

Schütz Ila

A mai napig nem tudni, beleset vagy öngyilkosság következményeképpen veszítette-e el életét 2002-ben a népszerű színésznő, Schütz Ila. Barátai szerint a szomorú életű művész nem akart meghalni: depressziójára és egyéb egészségügyi panaszaira folyamatosan gyógyszert szedett, amelyekre alkoholt is fogyasztott. A hozzá közelállók úgy vélik, a színésznő nem szándékozott öngyilkos lenni, csupán véletlenül több gyógyszert vett be a kelleténél.


A sors durva fintora, hogy az egyik legnagyobb öngyilkossági hullámot generáló a Szomorú vasárnap című dal zeneszerzője, Seress Rezső is önkezével vetett véget életének. Ekkorra már magányos volt, elfogytak a barátai, feleségével is megromlott a házassága. Ismerősei azt állítják, hogy ez időszakban folyamatosan saját szerzeményét, a Szomorú vasárnapot hallgatta. 1968-ban 78 éves korában lakása erkélyéből a mélybe vetette magát. Bár ekkor megmentették 1969 januárjában egy dróttal fojtotta meg magát.

 

2010-04-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite