2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBoldvai: kivéreztetik a salgótarjáni megyei kórházat

Boldvai László: kivéreztetik a salgótarjáni megyei kórházat


Ha megvalósul a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház szakmai szerkezetének és ellátási területének átalakítása, akkor a kórház és a betegek helyzete egyaránt tarthatatlanná válik - mondta az MTI-nek csütörtökön Boldvai László (MSZP) országgyűlési képviselő, aki konzultációra hívja Nógrád megye fideszes képviselőit.

Boldvai László


"Nem lesz itt központilag kimondott, elrendelt kórházbezárás" - fogalmazott; "kivéreztetés van két ágon", mert nem lesz pénz, havi bevétel arra, hogy a kórház jelenlegi szerkezetét fenntartsák - mondta az ellenzéki politikus annak kapcsán, hogy ismertté vált, milyen, májustól érvényes átalakításokról döntött a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a megyei kórházat érintően.


Boldvai László szerint a megyei kórház a döntés nyomán városi kórházi szintű ellátási rendszer biztosítására lesz képes. Felhívta a figyelmet arra, hogy látszólag nem nyúlnak a szerkezethez, de egyes osztályokat visszaminősítenek. Példaként említette, hogy a traumatológiai osztályon életmentő műtéteket képesek végezni, a "kettesről egyesre" minősítés után viszont, sarkítva, "csak kéz- és lábtörés gipszelésére ad lehetőséget a protokoll".


A politikus a másik súlyos gondot az ellátási terület csökkentésében látja, mert a korábbi, 200-220 ezer helyett bizonyos esetekben 60 ezer emberre szűkül a terület. A jelentős esetszám-csökkenéssel a kórház bevételei drasztikusan csökkennek, jelenlegi, havi 30 milliós vesztesége megháromszorozódna, és ezzel végül fenntarthatatlanná válna - tette hozzá.


Boldvai László végiggondolatlannak minősítette a GYEMSZI elképzelését. Példaként említette, hogy a pásztói kistérségben élők belgyógyászatilag már a nehezebben megközelíthető gyöngyösi kórházhoz tartoznak, de a hasi tükrözés Salgótarjánban érhető el. Így előfordulhat, hogy valaki elmegy Gyöngyösre, onnan Salgótarjánba szállítják, majd vissza Gyöngyösre. A képviselő a közeljövőben konzultációra hívja a megye fideszes országgyűlési képviselőit, és arra kéri őket, akadályozzák meg az elképzelés végrehajtását.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite