2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Zöld zónaBorjúfóka született a Nyíregyházi Állatparkban

Borjúfóka született a Nyíregyházi Állatparkban


A látogatók szeme láttára adott életet utódjának kedden a Nyíregyházi Állatparkban élő két nőstény borjúfóka (Phoca vitulina) egyike; a sóstógyógyfürdői intézményben világra jött bébi az első, fogságban született fóka Magyarországon.

borjufoka

A tízéves nőstény több mint tíz hónapos vemhesség után hozta világra tíz kilogrammos utódját, és az első pillanattól gondoskodóan neveli a csöppséget - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője szerdán az MTI-t.

Az újszülött nemét a szakemberek egyelőre nem tudják megállapítani, mivel a hasüregben elhelyezkedő ivarszervek ilyen korban még nem láthatók. Az állatparkban két felnőtt nőstény és egy hím borjúfóka él, és a kicsivel együtt vannak immár összesen négyen.

A sajtóreferens közlése szerint sem az anya, sem a fókabébi nem zavartatta magát a látogatóktól, akik ámulva nézték végig a problémamentesen és gyorsan lezajló szülést. Az egyik látogató kamerájával dokumentálta az eseményt, a felvételt pedig felajánlotta a park számára. Az esemény zoológiai szenzáció is egyben, mivel a több mint 150 éves magyar állatkerti történelemben eddig nem jegyeztek fel fókaszülést.

A szárazföldön világra jött kicsi születése után két órával már követte anyját a vízben, és otthonosan mozgott a számára addig ismeretlen közegben. Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz - testük áramvonalas, orrnyílásaik zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak -, elléskor mégis a partra kell jönniük - mondta Révészné Petró Zsuzsa.

A bébit az anya az első hat hétben a tehéntejnél tizenkétszer zsírosabb fókatejjel táplálja, amelynek köszönhetően a szoptatási időszak végére a jövevény testsúlya a duplájára fog nőni, hosszúsága viszont nem változik - tette hozzá a sajtóreferens.

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben honos, 50-170 kilogramm súlyú és 120-200 centméteres állat testét a vizek alacsony hőmérsékletétől vastag bőr alatti zsírrétege védi meg. Bár mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, legfontosabb azonban a hőszigetelő szerep. Az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, mert a borjaknak gyorsan kell hőszigetelő zsírréteget növeszteniük.

A ragadozó állat a nap nagy részét vadászattal tölti a vízben, táplálékát halak, rákok, kagylók és más puhatestűek alkotják. A zsákmány felkutatásában a fókát érzékeny bajusza segíti.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24
Fotó: MTI

 

2011-07-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite