2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonBotka László: a Fidesz felszámolja az önkormányzatiságot

Botka László: a Fidesz felszámolja az önkormányzatiságot


A szegedi polgármester szerint az állam 100 milliárd forinttal többet vesz el a települési önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvesz, továbbá a feladatátvállalás miatt a települések elveszítik hitelfedezetüket, így a Fidesz nem megmenti, hanem felszámolja az önkormányzatiságot.

botka_laszlo


Botka László (MSZP), szegedi polgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, országgyűlési képviselő csütörtökön Hódmezővásárhelyen egyeztetett Almási István polgármesterrel és a település más vezetőivel az önkormányzati adósság állami átvételéről.


A megbeszélések előtti sajtótájékoztatón Matolcsy György elmondta, a kormány célja az, hogy az önkormányzatok döntő többségét kiváltsa az adósságcsapdából. Botka László közleményében azt írta: kormány a települések megmentőjének szerepében tetszeleg, holott az önkormányzatok többségében azért következett be a pénzügyi ellehetetlenülés, mert a központi költségvetés az elmúlt két évben drasztikusan csökkentette a települések támogatását, a következőkben pedig azt teljesen felszámolja.


A politikus hozzátette: jövőre az állam összességében 400 milliárd forintot vesz el a települési önkormányzatoktól, miközben 300 milliárdnyi feladatot államosítanak. Ezzel olyan pénzügyi helyzetet állítanak elő az egyes településeken, hogy gyakorlatilag elvész a korábban felvett hitelek visszafizetésének fedezete - emelte ki a polgármester. A polgármester pikánsnak nevezte, hogy a kormány éppen Hódmezővásárhelyen, szavai szerint az ország egyik leginkább eladósodott városában tette meg bejelentését.


Botka László az adósságátvállalás másik súlyos anomáliájaként említi, hogy az eljárás a felelőtlenséget jutalmazza: a politikus közleménye szerint minél nagyobb egy város adóssága, annak nagyobb százalékát vállalja át a központi költségvetés. Példaként az általa vezetett Szegedet hozta fel: mivel, mint írta, a város fegyelmezetten gazdálkodott, és "nem hazardírozott a svájci frank alapú kötvényekkel", adósságállományának csak mintegy 40-50 százalékát vállalja át az állam, míg a pazarlók 70 százaléknyi adósságtól is "megszabadulhatnak".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite