2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
SportBotrány az olimpiai jegyek körül

Botrány az olimpiai jegyek körül


Több tucatnyi ország - köztük kelet-európaiak - olimpiai bizottságainak vezető illetékesei és nemzeti jegyterjesztő ügynökségeinek képviselői próbáltak eladni illegálisan, esetenként a hivatalos ár sokszorosáért belépőjegyeket a júliusban kezdődő londoni olimpiára a The Sunday Times álcázott riportereinek, akiknek vasárnapi beszámolója szerint például a szerb olimpiai bizottság illetékeseivel egy budapesti tanácskozáson tárgyaltak a törvénysértő tranzakció lehetőségéről.

olimpia

Az ügyben máris vizsgálatot indított a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

 

A vezető konzervatív vasárnapi brit lap munkatársai kéthavi nyomozómunkával tárták fel az olimpiai belépők terjesztését övező korrupciót, és azt találták, hogy nem kevesebb mint 54 ország olimpiai, illetve nemzeti jegyértékesítő szervezeteinek illetékesei voltak hajlandók korrupt jegyforgalmazási ügyletekre.

A The Sunday Times riporterei Djordje Visackival, a Szerb Olimpiai Bizottság főtitkárával egy áprilisi budapesti tanácskozáson léptek kapcsolatba. Visacki a lap vasárnapi feltáró riportja szerint a Hilton szállodában találkozott az újságírókkal, akik azt mondták neki, hogy egy liechtensteini vagyonalap képviseletében szeretnének nagymennyiségű olimpiai belépőt vásárolni egy befektető számára.

A rejtett kamerával rögzített beszélgetésen a szerb olimpiai vezető kijelenti, hogy "természetesen tárgyalhatunk a dologról".
Nem sokkal a budapesti találkozó után, már Londonban a két riporter telefonhívást kapott Milos Milenkovictól, a Szerbiának kiutalt olimpiai belépők értékesítéséért felelős illetékestől, aki kapcsolatba hozta az újságírókat az értékesítést végző ügynökség vezetőjével, Ivan Radojeviccsel.

Radojevic a cég belgrádi székhelyén találkozott az oknyomozó brit újságírókkal, és közölte velük, hogy ezerötszáz olimpiai belépőt tud eladni nekik 80 ezer font (csaknem 30 millió forint) készpénz ellenében.

ezo_banner

hirdetés

Ez 30 százalékos felár az eredeti árhoz képest, ám Radojevic elmondta, hogy Szerbiában egyes belépők a névérték ezer százalékán találnak gazdára, úgyhogy ő tulajdonképpen "jutányos áron" kínálja a jegyeket.

Asta Zirlyte, a litvániai értékesítést végző Baltic Clipper nevű cég igazgatója - akivel a The Sunday Times riporterei Frankfurtban találkoztak - ugyanakkor a felajánlott kétszeres felárat sem tartotta elégségesnek, javasolva az újságíróknak, hogy "nézzenek már körül a piacon".

Zirlyte közölte velük, hogy például a nyitóünnepségre szóló csomagok tízezer fontos áron forognak.

A brit lap riporterei kapcsolatba léptek még Joav Bruckkal, az izraeli és a ciprusi jegyértékesítést végző ügynökség vezetőjével, aki 525 belépőt kínált fel, köztük huszonkettőt az egyik legkeresettebb versenyszámra, a százméteres síkfutás döntőjére, AA kategóriás, vagyis a legjobb ülőhelyekre, összesen 66 ezer - egyenként háromezer - fontért, a hivatalos ár háromszorosáért.

A cikk megnevezi még Görögországot, Thaiföldet, Szaúd-Arábiát, Pakisztánt, Lengyelországot és Indonéziát azon országok között, amelyeknek illetékesei hajlandónak mutatkoztak olimpiai belépők adásvételére.

A The Sunday Times idézi a NOB közleményét, amely "rendkívül súlyosnak" minősítette a lap beszámolójában foglaltakat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tudatta azt is, hogy máris megtette az első lépéseket az ügy kivizsgálására.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite