2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonBotrányos voksolás: Szigetiék az Országgyűlést hibáztatják!

Botrányos voksolás: Szigetiék az Országgyűlést hibáztatják!


voksVégrehajthatatlan törvényt alkotott az Országgyűlés az igazolással szavazásra - mondta az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón az Országos Választási Bizottság elnöke hétfőn. Szigeti Péter sajnálkozását fejezte ki, amiért hosszú sorok kígyóztak egyes, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök előtt vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson.


Mint mondta, az egyes szavazókörökben 6-1.200 szavazó van, erre "rakódik rá" az igazolással szavazók száma, amely egyes esetekben a kétezret is megközelítette. A szavazásra 13 óra állt rendelkezésre, és amennyiben egy szavazóra csak egy percet fordítanak az adminisztráció során, akkor is csak legfeljebb ezer választó tudja leadni szavazatát a szavazókörben.

Az igazolással jelentkező nyilvántartásba vétele és az igazolás ellenőrzése időigényes - tette hozzá -, ezt a jogalkotónak előre kellett volna látnia, de elkövette azt a hibát, hogy nem készített ilyen modellszámításokat.


Az Országos Választási Bizottság elnöke még nem döntötte el, lemond-e posztjáról, vagy a helyén marad. Annyit közölt, hogy "erre még alszom egyet".
Virág Rudolf: nem szervezési mulasztás okozta a problémát
Nem szervezési mulasztás okozta vasárnap, hogy egyes, az igazolással szavazóknak kijelölt szavazókörök előtt hosszú sorok kígyóztak - mondta az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője hétfőn. Virág Rudolf sajnálkozását fejezte ki a hosszas várakozásért.


Az OVI vezetője szerint, amikor a vasárnap történtekről beszélnek, kénytelenek hivatkozni a szabályozásra, mivel az igazolással szavazásra vonatkozó törvény oly mértékben megköti a választási igazgatás szerveinek kezét, hogy csak kicsi a mozgásterük a szavazás gyorsítására. Közölte: a választási eljárási törvény azon rendelkezése, amely nagyon bonyolult és biztonságos rendszert alakított ki az igazolással szavazók részére, indokolt, "de a bonyolult rendszer bonyolult eljárási biztosítékot is követel". Például három jegyzéket kell kezelni, amelyeket "alapesetben" nem kell, de ezzel 50-150 másodpercbe telik egy szavazónak a "fülkéig való elengedése".

A törvény keretei között megteendő intézkedésekkel lehet ugyan gyorsítani a munkát, de az akkor is időigényes, mert például az igazolással érkező választópolgárt - hacsak nem vetette magát előzetesen fel a névjegyzékbe - a helyszínen kell névjegyzékbe venni. Márpedig az igazolást kérőknek mindössze 5 százaléka vetette magát előzetesen névjegyzékbe.

Megjegyezte: miután az Országos Választási Bizottság (OVB) döntött arról, hogy az este 7 órakor még sorban állók szavazhatnak, végig kellett gondolni annak a kampánycsenddel kapcsolatos hatását is. Jelezte: két érdek ütközött: az egyik a választók befolyásolásának korlátozása, a befolyásmentes szavazás, a másik az OVI tájékoztatási kötelezettsége. Közölte: miután az OVB döntött a kampánycsend meghosszabbításáról, törvénytisztelő szervezetként nem tehette meg, hogy a testület állásfoglalásával szemben döntsön a tájékoztató rendszer indításáról.

A kampánycsend korlátozott érvényesülése lehetővé tette volna a tájékoztatási kötelezettség teljesítését - mondta Virág Rudolf -, de az OVI vezetőjeként nem volt abban a helyzetben, hogy egy OVB-állásfoglalással szemben hozzon döntést. Amikor pedig lényegesen csökkent a várakozók száma, az OVB úgy döntött, támogatja a tájékoztató rendszer elindítását.

Arra a felvetésre, hogy mikor alkalmazták az új szabályt először, kifejtette: az Európai Parlament magyar tagjainak megválasztásakor, 2009-ben, de akkor csak a jogosultak 35 százaléka vett részt a szavazáson és 22 ezer igazolással szavazó volt.
Virág Rudolftól a sajtótájékoztatón azt kérdezték, lemond-e vezetői tisztségéről a vasárnapi választással kapcsolatos problémák, a kijelölt szavazókörökben elhúzódó szavazás miatt.

Az OVI elnöke azt mondta, ez a kérdés az őt kinevező Varga Zoltán önkormányzati, a választási ügyekért felelős miniszter és az ő saját ügye. Hozzátette: amennyiben döntés születik a kérdésben, azt ezt követően fogja bejelenteni.

2010-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite