2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonBotrány Vona mellénye miatt

Botrány Vona mellénye miatt


Vona_melénybenAz elnöklő Újhelyi István (MSZP) félbeszakította a Parlament ülését, mert Vona Gábor (Jobbik) a betiltott Magyar Gárda mellényében jelent meg az Országgyűlésben.


Megszakította a parlament ülését és rendkívüli házbizottsági tanácskozást hívott össze az Országgyűlés levezető elnöke. Újhelyi István azért döntött így, mert Vona Gábor, a Jobbik elnöke a betiltott Magyar Gárda mellényében tartózkodott az ülésteremben.


Kövér László házelnök ezt megelőzően azt mondta az MTI-nek, hogy a házvezetésnek ilyen esetekre nincsenek eszközei.A szocialisták viszont rendőrt is hívtak, amiért az épületben több meghívott gárdamellényben jelent meg.
Az elnöklő Újhelyi István azt közölte: azért rendelte el a Házbizottság ülését, mert meglátása szerint az ülésteremben jogsértés zajlik, ami nem különb, mintha egy "kisértékű lopás elkövetését látná". Hozzátette: a Házbizottság ülésén egyetlen kérdést akar feltenni, hogy az az öltözet, amelyben Vona Gábor "provokálja az Országgyűlést", a Magyar Gárda viselete-e.
A levezető elnök kitért arra, mivel csak délután vette át az ülés vezetését, ezért nem volt módja korábban közbelépni az ügyben.


Emlékeztetett arra, hogy a Házszabály szerint ha az Országgyűlés elnöke jogszabálysértést tapasztal az ülésteremben, kötelessége megfelelő módon közbelépni, felszólítani a jogsértés befejezésére és a Ház tekintélyét megvédésére.
Kifejtette: a nemrég módosított szabálysértési törvény szerint "aki a bíróság által, társadalmi szervezet feloszlatásáról szóló döntésében jogellenesnek nyilvánított tevékenységet végez, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható". Ugyanilyen bírsággal sújtható, aki a feloszlatott szervezet működésében a feloszlatás után részt vesz vagy nyilvános rendezvényen annak egyenruháját illetve formaruháját viseli - tette hozzá, megjegyezve, hogy a törvény arra is vonatkozik, aki olyan ruhát hord, amelynek jellegzetességei alapján a feloszlatott szervezet egyenruhája ismerhető fel.


A Házbizottság ülése után Ujhelyi István az MTI-nek azt mondta: álláspontja szerint jogsértést követett el Vona Gábor a plenáris ülés alatt. A Jobbik elnöke a Házbizottság ülésén azzal védekezett, hogy szerinte nem nyilvános rendezvény az Országgyűlés plenáris ülése, ezért nem történhetett jogsértés - idézte Ujhelyi István, hozzátéve, hogy ki-ki ítélje meg ízlése szerint, mi az igazság. Ezzel együtt reméli, hogy az illetékes hatóságok megteszik a megfelelő lépéseket.


Vona Gábor az MTI-nek elmondta: pártja február 4-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lakon tartott rendezvényen ígérte meg, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakénak első ülésnapján gárdamellényt fog hordani tiltakozásul "a közbiztonság romlása miatt." Ez egyfajta polgári engedetlenség - mondta a Jobbik elnöke, megjegyezve, hogy bár úgy gondolja, a ruházat viselése "nem sért jogszabályt," de áll elébe az eljárásnak. Vona Gábor szerint "szégyene lenne Magyarországnak, ha a mellényt, amelyen egy olyan pajzs van, amely a Parlament üléstermében is látható, tilos lenne hordani az Országgyűlésben."


Előzőleg a szocialista Török Zsolt rendőrt hívott a Parlamentbe, miután a Jobbik vendégeinek is helyet adó páholyban, valamint az országgyűlési folyosón is gárdamellényt viselő férfiak tűntek fel. Az MSZP szóvivője az MTI-nek elmondta: fél négykor hívta a rendőrséget, de úgy tudja, intézkedés nem történt. Hozzátette: a mentelmi joggal rendelkező Vona Gábor rendreutasítását Kövér László házelnöktől várták volna a szocialisták.


A rendőrség keddre ígért tájékoztatást az ügyben.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite