2021. szeptember 24., péntek - Gellért
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBővítette gyárát a Hanon Systems Rétságon

Sztáray Péter: bővítette gyárát a Hanon Systems Rétságon


Bővítette gyárát a klímakompresszorokat gyártó dél-koreai Hanon Systems Rétságon; a 8,3 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 1,7 milliárd forintos támogatást nyújtott, a fejlesztéssel 60 új munkahely jön létre - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára kedden a Nógrád megyei Rétságon.

Hanon Systems1

Mezőfi Zoltán János polgármester, Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára, Nurdal Kücükkaya, a Hanon Systems elnöke, Subu Nagasubramony, a Hanon Systems globális pénzügyi vezetője, Ian Choi, a Hanon Systems kompresszor termékcsoportjának vezetője (b-j) a Hanon Systems Hungary Kft. rétsági üzembővítésének átadásán                    Fotó: MTI/Komka Péter


Sztáray Péter hangsúlyozta: az, hogy a Hanon Systems magyarországi beruházások mellett döntött Pécsett, Székesfehérváron és Rétságon, azt bizonyítja, hogy a cég elégedett az itteni befektetői viszonyokkal.


Kiemelte, hogy rendkívül dinamikusan fejlődnek a magyar és dél-koreai kereskedelmi kapcsolatok. Tavaly a két ország közötti áruforgalom megközelítette a 4,4 milliárd dollárt, ami 2019-hez képest mintegy 28 százalékos emelkedés. Az idei első fél évben az áruforgalom közel 2,5 milliárd dollár volt - ismertette.

Hanon Systems

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Hanon Systems Hungary Kft. rétsági üzembővítésének átadásán                  Fotó: MTI/Komka Péter


Sztáray Péter hangsúlyozta, hogy a dél-koreai vállalatok jelentős befektetők Magyarországon. A magyar befektetésösztönzési rendszerben 2019-ben a második legtöbb projekt Dél-Koreából érkezett, a létrehozandó munkahelyek tekintetében pedig első helyen állnak.


Az államtitkár arról is beszélt az ünnepségen, hogy a magyar kormány kellő időben hozta meg a gazdaság újraindításához szükséges intézkedéseket, ennek eredményei közé sorolta, hogy tavaly 28 százalékos volt a beruházási ráta, amivel Magyarország harmadik volt Európában, és egy évben minden eddiginél több, 1735 beruházást támogatott a kormány, amivel 265 ezer munkahelyet tudott megmenteni.


Subu Nagasubramony, a Hanon Systems globális pénzügyi vezetője és Ian Choi, a kompresszor termékcsoport vezetője ismertették, hogy a cég teljes körű hő- és energiagazdálkodási megoldásokat kínál hagyományos és elektromos meghajtású járművekhez. A vállalat jelenleg 51 gyártóüzemet és három regionális központot működtet, és 21 országban több mint 21 ezer embert foglalkoztat.

Hanon Systems2

A Hanon Systems Hungary Kft. rétsági üzeme Fotó: MTI/Komka Péter


A nyilvános cégadatok szerint a Hanon Systems Hungary Kft. tavaly 58,604 milliárd forint árbevételt ért el a 2019-es 62,722 milliárd után. A cég árbevételének túlnyomó része exportból származik. Adózás után tavaly mintegy 2 milliárd forint veszteséggel zárták az évet, míg a megelőző évben 1,9 milliárd forint nyereséget könyveltek el. Átlagos foglalkoztatotti létszáma 2020-ban 1371, 2019-ben 1462 volt.


Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő szólt arról, hogy már Nógrád megyében is bérverseny kezd kialakulni, hogy a cégek jó szakembereket tudjanak alkalmazni, és azt kérte, hogy a Hanon Systems működjön együtt a térségbeli szakképző intézményekkel.


Forrás: MTI

 

2021-09-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite