2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBővült a palócmúzeum

Bővült a palócmúzeum


A palóc etnokultúra kincsestára című program keretében megvalósult látványtárat és a látogatók előtt szintén nyitott tanulmányi raktárt adták át kedden a balassagyarmati Palóc Múzeumban.

paloc_muzeum

Kiállított főkötő a Palóc Múzeumban Balassagyarmaton, ahol új tanulmányi raktárt adtak át. MTI Fotó: Komka Péter


A múzeumi lapidárium bővítésével eddig a nyilvánosság elől elzárt palóc néprajzi tárgyakat, az irodalomtörténeti gyűjtemény Madách Imréhez és Mikszáth Kálmánhoz kapcsolódó emlékeit, illetve a történeti gyűjteménynek a volt megyeszékhelyre jellemző tárgyi anyagát mutatják be az új létesítményekben.


Az ünnepségen Schmidt Ágota, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kabinetfőnöke elmondta: a népi hagyomány tárgyi emlékei nem lehetnek magángyűjtemények, értékei nem lapulhatnak lakások fiókjaiban, de egy múzeumba bekerülve sem lehetnek polcok és kartotékok darabjai. A tanulás eszközeinek kell lenniük, a múzeumnak pedig olyan műhelynek, ahol minden korosztály újraélesztheti az emlékeket és újjáélesztheti a hagyományokat.


A kabinetfőnök szavai szerint a Palóc Múzeum bővítésekor olyan, informatikai pontokkal ellátott együttes tér jött létre, amely alkalmas arra, hogy különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat, oktató programokat valósítsanak meg. A fejlesztésnek köszönhetően a múzeum nagyobb szerepet vállalhat a formális és nem formális tanulás támogatásában. Az új, állandó kiállításként is szolgáló látványtár, valamint az oktatási helyiségként is működő tanulmányi raktár kialakítása kétéves munka eredménye, amely a Társadalmi Operatív Program (TIOP) száz százalékos támogatásával, 97,1 millió forintból valósult meg - mondta Limbacherné Lengyel Ágnes múzeumigazgató.

 

paloc_muzeum001

Látogatók nézik a kiállított tárgyakat a Palóc Múzeumban Balassagyarmaton. MTI Fotó: Komka Péter


Emlékeztetett arra, hogy a Palóc Múzeum gyűjtőkörébe a néprajz, a helytörténet és az irodalomtörténet tartozik. Az intézmény 10 ezer műtárggyal, 20 ezer fotóval, 5 ezer diával, 10 ezer kötet könyvvel és 2 ezer tételes adattárral rendelkezik. Az új helyiségekben digitális tábla, projektor és internet, valamint önállóan használható digitális katalógus várja a látogatókat és a kutatókat. Gondoskodtak a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésről, a gyűjtemény védelme érdekében párásító és párátlanító berendezéseket és porszűrőket szereltek be, illetve megoldották a műtárgybarát világítást is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite