2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágBreivik halállistát írt és 30 célpontot akart megtámadni egy rendőrségi jelentés szerint

Breivik halállistát írt és 30 célpontot akart megtámadni egy rendőrségi jelentés szerint


A norvég ámokfutó, Anders Behring Breivik halállistát készített 12 norvég "áruló" politikus likvidálásáról, és 30 célpontot akart megtámadni, beleértve a királyi palotát és az Amnesty International nemzetközi szervezet norvégiai irodáját - adta hírül hétfőn a Verdens Gang oslói napilap által kiszivárogtatott rendőrségi dokumentumra hivatkozva a The Telegraph című brit napilap hírportálja.

Osló005


A norvég szélsőjobboldali, aki tavaly nyáron 77 embert ölt meg egy pokolgépes támadás és egy fegyveres akció során, a rendőrségnek elmondta, hogy eredetileg vezető politikusokat és szervezeteket akart célba venni, akiket azzal vádolt, hogy teret engedtek Norvégia muzulmán "kolonizációjának".


A norvég napilap birtokába jutott dokumentum szerint Breivik fontossági szempontok alapján A, B, és C kategóriákba sorolta jövendő áldozatait. A legfontosabb 12 célpontot tömörítő lista élén Gro Harlem Brundtland szociáldemokrata politikus, volt norvég miniszterelnök állt, aki később a klímaváltozás ügyeiért felelős ENSZ-megbízottként vált ismertté.


A rendőrségnek tudomására jutott, hogy Breivik meg akarta támadni a norvég királyi palotát, a kormányzó Munkáspárt székházát és az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet irodáját, valamint 15 ökumenikus és menekültügyi szervezetet. Paal-Fredrik Kraby norvég ügyész ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: számos előjel utalt arra, hogy Breivik további bomba-, és fegyvertámadást tervezett, például a merénylő ingatlanján talált robbanóanyag mennyisége. A kihallgatás során Breivik azt állította, hogy ő nem egy, hanem három-négy autót akart felrobbantani Oslóban.


Odd Ivar Green, a vádlott egyik védőügyvédje szerint a rendőrségnek ki kellene derítenie, hogy a szóban forgó tervek mennyiben voltak valósak. A szélsőjobboldali merénylő július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég belvárosban, ahol nyolc ember veszített életét, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 ember életét oltotta ki a Munkáspárt ifjúsági táborában.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite