2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
NagyvilágBrit zavargások - Más nagyvárosokra is átterjedtek a londoni zavargások

Brit zavargások - Más nagyvárosokra is átterjedtek a londoni zavargások


Keddre virradóra több brit nagyvárosban is zavargások voltak, s Londonban immár harmadik éjszaka folytatódott a randalírozás, amelynek résztvevői közül mostanra összesen 450 embert vettek őrizetbe.

zavargasoklondonegy


David Cameron kormányfő a fejlemények miatt megszakította olaszországi nyaralását és visszatért Londonba, ahol délelőtt egyeztet a teendőkről Theresa May belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel.
A zavargások Birminghamre, Liverpoolra, Nottinghamre és Bristolra terjedtek át.
Birminghamben száz embert vettek őrizetbe, miután a randalírozók üzleteket fosztogattak és kirakatokat törtek be. A város egyik rendőrőrse is lángokba borult az éjjel. Liverpoolban kétszáz, maszkot viselő fiatal dobálta üvegekkel és kukákkal a rohamrendőröket, míg Bristolban mintegy 150-en randalíroztak. Nottinghamben megtámadták a rendőrőrsöt, és autógumikat égettek az utcán. Manchesterből megrongált autókról érkeztek hírek.


A brit főváros utcáira vezényelt rendőrök számát vidékről átvezényelt erősítéssel 1700 fővel emelték meg múlt éjjel a zavargások megfékezésére, az üzletek fosztogatása azonban így is folytatódott, és újabb épületek égtek le.
A belügyminiszter közölte: az elmúlt három napban történtek miatt 450 embert vettek őrizetbe, s közülük eddig 69 ellen emeltek vádat. Három embert gyilkossági kísérlet miatt tartóztattak le, miután egy rendőr megsebesült az északnyugat-londoni Brent városrész közelében, miközben a fosztogatókat igyekezett megfékezni.
Theresa May reggel a BBC-nek úgy nyilatkozott, "az erőszak és zavargás hosszú évek óta legszörnyűbb jeleneteit láttuk, és ez az erőszak, a bűnözés ilyen szintje, ez a fosztogatás, lopás teljességgel elfogadhatatlan. Megbirkózunk vele" - jelentette ki, hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez a helyiek támogatása is szükséges.
"Ha bárki ismer olyat, aki kinn volt az utcákon múlt éjjel, és részt vett ezekben az eseményekben, értesítenie kell a rendőrséget" - mondta.

Christine Jones londoni rendőrparancsnok közölte: "Az erőszak, amelyet láttunk, egyszerűen elfogadhatatlan. A rendőrség garantálja, hogy a felelősök szembesülnek tetteik következményeivel, és őrizetbe kerülnek."
A rendőrség kérésére elhalasztották a kedden esedékes londoni labdarúgó mérkőzéseket, amelyeket Charltonban és West Hamben tartottak volna.
Időközben minden londoni metróállomást, amelyet a zavargások miatt korábban lezártak, újra megnyitottak.

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite