2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonBrutálbírsággal fenyegeti a bankokat Szász

Brutálbírsággal fenyegeti a bankokat Szász


A bankok esetében szigorú ellenőrzést ígér Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) július elsején kinevezett elnöke - derül ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Szász Károly


A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény és a fogyasztóvédelmi törvény alapján kirívó, jelentős létszámú ügyfélkörnek jogtalan hátrányt okozó esetekben a felügyelet akár maximum kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhat vétséget elkövető pénzügyi intézményekre - mondta Szász Károly.


Hozzátette: emellett most folyik az a 30 intézményt érintő vizsgálatuk, amelyben áttekintik, hogy a bankok, pénzügyi vállalkozások az elmúlt időszakban a magatartási kódexben előírt külső okok nyomán miképp változtatták vagy éppen nem módosították a hitelkamatokat.


Több százezer devizahitelesen segítene a pénzügyi felügyelet a törlesztőrészletek kiszámításánál alkalmazott árfolyamok megrendszabályozásával. a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) most egy olyan jogszabály előkészítésén dolgozik, amely arra kötelezné a bankokat, hogy a törlesztőrészleteket vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos középárfolyamát vagy a saját középárfolyamukat alkalmazva állapítsák meg - nyilatkozta több médiumnak is Szász Károly, a felügyelet új elnöke.


A bankok ugyanis a havi részlet megállapításához jelenleg saját devizaeladási árfolyamaikat használják, amely akár 5-6 százalékkal is meghaladhatja a jegybanki árfolyamot, így az átállás azonnal akár ekkora mértékben is csökkenthetné az adósok terheit - mondta.


A Népszabadság arról ír: a törlesztőrészletek kiszámítása fehér folt, nincs szabályozás arra, hogy a bankoknak milyen árfolyam mellett kell leemelniük a havi összeget. Nincs egységes gyakorlat abban sem, hogy mikor állapítják meg a következő havi törlesztőrészletet.

 


Forrás: Népszabadság/Magyar Nemzet/HÍR PORT24

 

2010-07-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite