2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonBudai: A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek

MSZP: az áruházláncoknak kedvezett a dinnyekartell


Az MSZP szerint nem a termelőknek és a fogyasztóknak, hanem kizárólag a multinacionális áruházláncoknak kedvezett a "dinnyekartell".

Budai Gyula01

Gőgös Zoltán, a szocialisták agrárpolitikusa erről hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkárnak a Népszabadság hétfői számában idézett kijelentéseire reagált.

„Azzal vádoltak meg engem a szocialisták, hogy kartelleztünk. Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében. Két év alatt 11 ezer hektárról 5 ezer hektárra csökkent Magyarországon a dinnyetermő terület. Mi vissza akarjuk állítani a korábbi termőterületet, ami csak úgy lehetséges, hogy a termelő ne csak az önköltséget kapja meg, hanem legalább 15-20 százalék haszna is legyen a terméken. A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?"

(http://nol.hu/belfold/20120813-budai__igen__kartelleztunk__a_termelok_erdekeben)

A lap szerint a kormánypárti politikus a Csongrád megyei gazdakörök tagjainak pénteken elismerte, hogy a kormány kartellezett a dinnyekereskedelemben, de szerinte ez sikeres volt, mert a magyar termelők az utóbbi években nem kaptak ilyen magas árat a dinnyéért.

Az MSZP képviselője szerint mindez akkor is aggályosan hangzana, ha igaz lenne, mivel a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Ráadásul úgy gondolja, a kartell csak a multinacionális áruházláncoknak kedvezett, hiszen a dinnye kilónkénti átvételi ára az idén ugyanúgy 35 forint volt, mint tavaly, csak amíg az előző év hasonló időszakában már 60 forint körül árulták a dinnyét, addig sok helyen még most is 99 forintot kérnek érte a nagy üzletek. Gőgös Zoltán szerint mindebből látszik, hogy a termelők mellett a fogyasztók is rosszul jártak, hiszen csak a korábbinál magasabb áron vehettek dinnyét.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy az aszályos időjárás miatt a tavalyinál kedvezőtlenebbül alakulhat a mezőgazdaság teljesítménye, vagyis szerinte az idén nem lehet arra számítani, hogy az agrárium "húzza fel" a magyar gazdaság teljesítményét. Gőgös Zoltán arra figyelmeztette a kormányt, tegyen lépéseket azért, hogy megfelelő mennyiségű takarmány maradhasson az országban, hiszen ellenkező esetben akár "már a kombájn alól" külföldre értékesíthetik az idei gyenge termést.

Az MSZP-s képviselő bírálta a fordított áfa-fizetés bevezetését, ehelyett szerinte célzott áfa-csökkentésre, vagyis a tej, az "olcsó kenyér", a tőkehúsok és a hazai gyümölcsök terheinek mérséklésére lenne szükség.

A tájékoztatón részt vett Beke Károly, a Societas agrármunkacsoportjának vezetője is, aki a fiatal gazdák számára sürgetett többlettámogatást. Mint mondta, a segítséget igénylőknek jelenleg csupán 10 százaléka, vagyis mintegy négyszáz fiatal kap agártámogatást a kormánytól.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-08-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite