2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonBudai Gyula lesz Ángyán József utódja a VM államtitkári székében

Budai Gyula lesz Ángyán József utódja a VM államtitkári székében


Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos követi Ángyán Józsefet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkári posztján. Budai Gyula - megerősítve az Origo hírportál információját - az MTI-nek hétfőn elmondta: várhatóan március 1-jétől tölti be a tisztséget. Mindeközben az exállamtitkár, Ángyán József kitálalt és éles hangú levélben bírálta a kormányt.

budai_gyula001

Budai Gyula


A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette, arról még nem született döntés, hogy a kormánybiztosi pozícióját megtartja-e, egy ideig azonban szeretné végezni azt a munkát is. Megjegyezte, hogy az államtitkári posztra a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) - amelynek szövetségi igazgatója - az országos elnöksége és választmánya jelölte őt. A Magosz honlapján olvasható január 24-i közleményben az agrárszervezet tudatta, hogy az új parlamenti államtitkár személyéről egyeztetést kezdeményeznek Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.


Orbán Viktor miniszterelnök januárban fogadta el Ángyán József felmentésre vonatkozó kérését. Az államtitkár lemondásának felajánlása után nem sokkal 19 zöld szervezet levelet intézett a kormányfőhöz, és azt kérték, hogy a kabinet állítsa le a környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet.


A lemondott államtitkár később levélben köszönte meg a mellette kiálló zöldszervezetek támogatását. Mint fogalmazott: "jó lelkiismerettel nem tehettem mást, miniszterelnök úr pedig sajnos nem adott lehetőséget (...) végső döntésem okainak személyes megbeszélésére". Levelében azt írja, hogy a kormányfő döntését tudomásul vette, ám megfogalmazása szerint ettől világlátása, "a magyarság és a magyar vidék, a helyi gazdaság, a helyi közösségek és családok iránti" elkötelezettsége "mit sem változott".


"Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt +maffiahálózat+ mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim, valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk" - írta. Az államtitkár lemondását korábban a Jobbik és az LMP egyaránt sajnálattal nyugtázta.


Budai Gyulát 2010 novemberében nevezték ki elszámoltatási kormánybiztosnak. Elődje Papcsák Ferenc volt, neki azért kellett távoznia a posztról, mert megválasztották Zugló polgármesterévé, a két tisztség pedig összeférhetetlen. Budai Gyula azt megelőzően - 2010 júniusától - miniszterelnöki megbízottként az állami földek jogellenes elherdálásának vizsgálatával foglalkozott.

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon a Nógrád24.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

A témához kapcsolódó cikkeink:

Az exállamtitkár kitálal: "maffiacsaládok, spekuláns oligarchák koalíciója született">>>

 

 

2012-02-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite