2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBudapesten mutatkozik be a Nógrád megyei Buják község

Budapesten mutatkozik be a Nógrád megyei Buják község


Budapesten, a Centrál Kávéház hagyományőrző programsorozatának második vendégeként mutatkozik be Buják szombaton; a Nógrád megyei község hagyományait, értékeit ismerhetik meg a rendezvény vendégei - tájékoztatta az MTI-t a bujáki Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) vezetője.

buják


"A világnak hét csodája van, Bujáknak nyolc" - ez lesz a program mottója. Szabó Zsolt Iván a bujáki csodák között sorolta a bujáki népviseletet, a várromot, a hősi (holokauszt) emlékművet, a sasbérci kilátót, a Glatz Oszkár-hagyatékot, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas professzort, aki a Bujákhoz tartozó Kisbér-pusztán gyerekeskedett, a Kálváriát a Szent Anna-kápolnával, valamint a bujáki táj különleges növény- és állatvilágát, a falut körbevevő több ezer hektáros erdőt, amelyben tanösvényt is kiépítettek.


A színes bujáki népviseletet is megörökítette Glatz Oszkár festőművész, aki negyven éven át minden nyáron a nógrádi faluban dolgozott. A gyűjtemény egy része május 21-től látható a Centrál Kávéház kiállításán. A viselet jellegzetessége a kurta, valamivel térd fölé érő szoknya, amelyből olykor 10-15 darabot is felvettek. A vasárnapi szentmiséken, rendezvényeken, családi ünnepségeken ma is gyakran lehet látni viseletbe öltözötteket Bujákon. A ruhákat a Centrál Kávéház vendégei is felpróbálhatják.


Glatz Oszkár halálának 50. évfordulóján, 2008-ban nyitották meg a festőművész állandó kiállítását az átalakított Glatz Oszkár művelődési központban. A hagyaték 77 festményéből 39-et válogattak a kiállításra, a Kossuth-díjas művész olajfestményei mellett felesége, Wiltner Mária és fia, Glatz Henrik alkotásai is láthatók. Szent-Györgyi Albert nevét az általános iskola viseli Bujákon. Az aulát a tudós portréja díszíti, az emlékszobában régi fotókat, eredeti leveleket, kéziratokat állítottak ki.


A szombati rendezvény vendége lesz Bélavári Zita tervező, aki a bujáki viselet ihlette kollekcióját viszi el a kávéházba, valamint Konkoly Ági, a Miss Universe 2012-es, Los Angeles-i világversenyének résztvevője, aki ennek egyik darabját viselte Magyarország képviseletében. A Centrál Kávéház konyhája szombaton bujáki ételsorral bővíti kínálatát. A vendégek bekapcsolódhatnak a kézműves foglalkozásokba, ajándéktárgyakat készíthetnek, a kávéház mozijában pedig régi bujáki filmeket nézhetnek meg.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite