2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonBudapesten tárgyal ma az ENSZ főtitkára

Budapesten tárgyal ma az ENSZ főtitkára


Ban Ki MunBan Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Budapesten tárgyal többek között Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is.


Magyarország soros uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan folytat ma Budapesten megbeszéléseket Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. A világszervezet dél-koreai vezetője tárgyal vendéglátójával, Schmitt Pál köztársasági elnökkel, továbbá Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel, és találkozik az ellenzék képviselőivel is. A főtitkár előadást is tart az ENSZ előtt álló kihívásokról a Magyar Tudományos Akadémián.


ENSZ-főtitkár utoljára 2000-ben járt Magyarországon, a ghánai Kofi Annan személyében. Schmitt Pál és Ban Ki Mun legutóbb tavaly, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán találkozott New Yorkban. Budapesti látogatása előtt Ban Ki Mun az MTI tudósítójának nyilatkozva azt mondta, esélyesnek tartja Magyarországot arra, hogy 2012-2013-ban a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává váljon. Hangsúlyozta: tudomása szerint Magyarország keményen dolgozik a tagság elnyeréséért, és reméli, az ország ezt folytatva az ősszel elegendő szavazatot szerez az ENSZ közgyűlésében célja eléréséhez.


A 66 éves politikus négy és fél éve áll a világszervezet élén, a béke, a biztonság és az emberi jogok iránti erős elkötelezettséggel dolgozik, több reformot vitt véghez. Nagy hangsúlyt fektetett a szudáni Dárfúr kritikus helyzetének megoldására. Ban Ki Mun a legfontosabbnak a szegénység elleni küzdelmet, a nukleáris fegyverek felszámolását és a globális felmelegedés elleni erőfeszítéseket tartja.


Az ENSZ égisze alatti líbiai beavatkozással és a rendezéssel kapcsolatban személyesen is szerepet vállal. A főtitkár szükségesnek tartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformját, hogy a világszervezet igazodjon a magalapítása óta végbement jelentős változásokhoz.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite