2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBujákon bemutatják a kutyaköszörű nevű népi játékot is

Bujákon bemutatják a kutyaköszörű nevű népi játékot is


Bujáki Húsvét címmel kétnapos rendezvényt tartanak a Nógrád megyei községben a hét végén: a római katolikus liturgia szerinti vallási ünnep mellett a hagyományokat is felelevenítik, vasárnap pedig a fiatalok bemutatják a kutyaköszörű nevű, helyi népi játékot - tájékoztatta az MTI-t Buják polgármestere csütörtökön.

bujakpest


Borbély Gábor elmondta: szombaton 11.00 órakor 15 kilométeres gyalogtúrával indul a program. A résztvevők a templomkertből indulnak, ide is térnek vissza. Útjuk során Buják főbb nevezetességeit, köztük a várromot, a Sasbérc kilátót, a keselyréti óriás kocsányos tölgyet, a kálváriát járják végig. Nagyszombaton a feltámadási körmenet 19.00 órakor kezdődik.


Vasárnap ünnepi szentmisével és körmenettel folytatódik a program, amelyet ebéd és helyi termékek vására, különféle népi ügyességi játékok, íjászat, valamint állatsimogató is színesít. Nyitva lesz a Glatz Oszkár Galéria és a népviseletes babagyűjtemény is. A hagyományos locsolkodás 14 óra 30 perckor kezdődik a Kossuth út 17. szám alatti ház udvarán a kútnál. Ezután bemutatják a kutyaköszörű nevű népi játékot.


Borbély Gábor az MTI kérdésére elmondta: a kutyaköszörű egy archaikus, kétkaros körhinta. Egy hosszú farúd két végére egy-egy leány rákapaszkodik, két legény pedig, a szerkezet tengelyénél állva, jól megforgatja őket. Vasárnap ezt a régi játékot népviseletbe öltözve mutatják be a bujáki fiatalok. A polgármester hozzátette: a program délután színpadi programokkal folytatódik, este pedig locsolóbál zárja a rendezvényt.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-04-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite