2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonBundabotrány: előzetesben mind a 7 gyanúsított

Bundabotrány: előzetesben mind a 7 gyanúsított


Három volt és jelenleg is aktív focistán és négy játékvezetőn kattant a bilincs: a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai másfél év nyomozás után jutottak el K. Zoltánékhoz. Az őrizetbe vetteket csalás és vesztegetés bűntettének megalapozott gyanújával hallgatták ki, csütörtökön döntenek előzetes letartóztatásukról.

bundabotrany001


NB III-as sporik külföldön


A négy játékvezető szerepe az ügyben különleges: L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás ugyanis csak magyar, harmadik vonalbeli meccseken dirigált, és senkinek nem szúrt szemet a honi szövetségben, hogy egymás után kétszer is nemzetközi meccsekre utaznak. A játékvezetőktől annyira idegen volt egy nemzetközi mérkőzés levezetése, hogy magasabb osztályban dirigáló kollégáiktól kényszerültek eszközöket - a mérkőzések levezetéséhez nélkülözhetetlen headseteket - kölcsönkérni.


A játékvezetők nevéhez két - meglepő végkimenetelű - mérkőzés kapcsolódik. Az egyik egy U20-as dél-amerikai találkozó volt Argentína és Bolívia között. Erre a meccsre K. Zoltán és L. Mátyás is fogadott: a találkozón egy érthetetlen büntetőt ítélt a magyar trió, méghozzá az összecsapás 103. percében.


A játékvezetők érintettségét vizsgáló nyomozók szerint a másik találkozó az észtek Bulgária elleni felkészülési derbije, ami négy gólt hozott, ráadásul mind a négy tizenegyesből született. L. Kolos, S. Krisztián és M. Tamás ezt a találkozót az MLSZ engedélye nélkül dirigálta.

 

foci001


Az ügyészségi szóvivő szerint jelentős összegekre tettek szert a magyarországi banda tagjai: „Egy-egy találkozó befolyásolására 40-80 ezer euró között költöttek". Majd egy-egy sikeresen manipulált mérkőzés után akár 400-600 ezer euró közötti bevételre tettek szert." Az NNI elfogásról készített videóján jól látható, hogy a csalók nem rejtették véka alá gazdagságukat: kertes házakban laktak és luxus CLS Mercedesszel közlekedtek, amit sem egy honi játékos, sem egy játékvezető nem tudna megfizetni. Fazekas Géza kiemelte: „a csalók tiszta nyeresége a befektetett pénz duplája volt, vagyis százszázalékos profitot értek el. Egy jól sikerült csalás akár százmilliót is hozhatott."

"Ez csak első csapás"


Az NNI és a Központi Nyomozó Főügyészség összehangolt akciója után Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője nyilatkozott: „Ez csak az első csapás. A bundaügy új szakaszába lépett, tovább vizsgálódunk. A csalók semmit sem bíznak a szerencsére. Manapság már nem az a kérdés, hogy az „A"vagy a „B" csapat nyer, vagy esetleg döntetlen lesz-e a találkozó. A fogadási csalók arra teszik fel a pénzüket, hogy hány gól lesz egy adott mérkőzésen, vagy hogy lesz-e büntető a talákozón. Ezért a vélt vagy valós érintettek bírót és/vagy játékosokat vehettek, vehetnek meg, hogy így befolyásolják a találkozókat, és ezáltal nagy nyereményekre tegyenek szert."

 

Fazekas Géza


A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) még 2009-ben tett ismeretlen tettes ellen feljelentést. Másfél év kemény munka és további feljelentések után jutottak nyomra a hatóságok, és vették őrizetbe H. Gábort, K. Zoltánt, és L. Mátyás labdarúgót, valamint L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János, és M. Tamás játékvezetőket.


Sajtóinformációk szerint a banda feje K. Zoltán, a korábbi válogatott futballista Kenesei Krisztián testvére. K. Zoltán hazai pályafutása nem alakult fényesen, holott sokkal nagyobb tehetségnek tartották, mint testvérét, Krisztiánt. Albániába, az FK Tirana csapatához szegődött. Az albán fővárosban ismerkedett meg a csapat másik magyar légiósával, a bundabotrány miatt szintén őrizetbe vett L Mátyással. Az index.hu szerint az akkori FK Tiranának négy légiósa volt - köztük Sütöri Péter - aki tavaly szeptemberben, hét év után szabadult; kábítószerrel való visszaélés miatt került rács mögé még 2004-ben.


A bundaügyben érintett játékosok és bírók Észak-Európától Dél-Amerikáig csaltak. A nyomozók kiderítették, hogy finn bajnoki és kupameccseket is befolyásoltak K. Zoltánék, így ezen a szálon jutottak el H. Gáborig, aki a REAC és a Siófok csapatában is megfordult, majd a finn Tampere Unitedhez szegődött, ahol Ligakupa-mérkőzéseken lépett pályára. A csapatok később kizárták a finn bajnokságból, mert kiderült, néhány játékos 300 ezer eurót kapott egy ázsiai fogadási maffiától.


Öttől húsz évig terjedő börtön vár rájuk


Az ügyben érintettekre 5-20 év börtönbüntetés vár. Az ügyészség szóvivője hangsúlyozta: ez még nem az ügy vége. Az érintett magyar bajnokikról a nyomozás érdekében nem kívánt nyilatkozni Fazekas, de annyit azért elárult: „ez pillanatnyi állapot csupán, nem a végeredmény. Természetesen több mérkőzés és személy is a látókörünkbe került. Nem zárom ki, hogy további gyanúsítások várhatóak" - írjra a nemzetisport.hu

 

bundabotrany


Német és magyar szál


Nem tudni, hogy a magyar és a bochumi ügyészség nyomozása mennyire függ össze. Ugyanis a németországi vádiratban nem szerepel K. Zoltán neve, testvére, Kenesei Krisztián azonban olvasható. A nagy port kavart nemzetközi bundabotrány 2009 őszi kirobbanásakor a bochumi ügyészség vádirataiban négy embert gyanúsítottak azzal, hogy 38 európai futballmérkőzés végeredményét befolyásolták, s ezek egyike egy magyar bajnoki, a 2009 április 24-én lejátszott Újpest-Honvéd (3-0) találkozó.
Kenesei akkor a Blikk hasábjain reagált a vádakra: „Felháborít, hogy a nevemet felemlegetik egy ilyen ügyben. Erről nem is tudok mit mondani, hiszen engem Bochumból senki nem keresett, nem kérdezett, igazából azt sem tudom, miről van szó„ -felelte a vádakra a labdarúgó.


Forrás: telesport.hu/nemzetisport.hu/index.hu/HÍR PORT24

 

2011-06-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite