2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBűnmegelőzési előadások Salgótarjánban az áldozattá válás elkerülése érdekében

Bűnmegelőzési előadások Salgótarjánban az áldozattá válás elkerülése érdekében


A Salgótarjáni Rendőrkapitányság nagy hangsúlyt fektet a bűnmegelőzésre, melynek érdekében a körzeti megbízottak rendszeresen látogatják az illetékességi területen feltérképezett és nyilvántartott idős, egyedül élő, veszélyeztetett személyeket. Felhívják figyelmüket, hogy kiszolgáltatott, védekezésre kevésbé képes állapotukat használják ki azok az idegenek, akik őket megtévesztve jutnak be lakásaikba. A rendőrök többek között nyomatékosan kérik a meglátogatott személyeket, hogy szomszédaikkal folyamatosan tartsák a kapcsolatot, figyeljenek egymásra és kérjenek egymástól segítséget.

rendbt

A rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának bűnmegelőzési előadója, Bárnai Kinga rendőr százados az utóbbi hónapokban az áldozattá válás megelőzése érdekében a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesületében, valamint a Belvárosi Nőklubban tartott bűnmegelőzési előadásokat. Ezek alkalmával felhívta a jenlévők figyelmét arra, hogy milyen óvintézkedéseket tehetnek meg azért, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

Többek között hangsúlyozta a megelőző vagyonvédelem fontosságát, az alkalmi lopások, a zseblopások, a trükkös és a kórházi lopások jellemzőit és megelőzésének lehetőségeit, valamint ismertette a sértettek jogait, a segítségnyújtás formáit.

Elmondta, hogy a tapasztalatok szerint magas számban előforduló vagyon elleni bűncselekményeket és az ettől való jogos félelmet a tulajdonosok részéről nem mindig követi gondos védekezés. A betöréseket, a lopásokat sokszor maguk a sértettek is megakadályozhatnák, ha a vagyonbiztonságra jobban odafigyelnének. Személyünk és értékeink védeleméről elsősorban önmagunknak kell gondoskodnunk! A bűnöző keres és sajnos talál, az ügyesebbje teremt is alkalmat a bűncselekmények végrehajtására.

Az előadásokon bűnmegelőzési témájú filmek vetítésével is szemléltette, hogy milyen hibákat követnek el a sértettek és hogyan lehet kiküszöbölni azt, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

A Belvárosi Nőklubban megtartott előadás alkalmával a Nógrád Megyei Kormányhivatal áldozatsegítő pszichológusával felhívta a figyelmet arra, hogy a családon belüli erőszak létező jelenség, és nem tekinthető magánügynek. Embertársainkkal való társadalmi érintkezés során előfordul, hogy bántalmazott személlyel találkozunk. Fontos, hogy ebben az esetben a segítségre szorulót a megfelelő hatósághoz irányítsuk.

Az áldozatok érdekében szükséges a civil szervezetekkel, szakemberekkel való együttműködés a helyzet megoldására, ezért az előadáson az áldozatsegítő pszichológus munkájának bemutatására is sor került, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak a lehetőségek. A pszichológus megteremti a bűncselekmények áldozatai számára a szakszerű lelki segítségnyújtás lehetőségeit.

Az előadáson elhangzott, hogy az észak - magyarországi régióban kialakításra került 24 órás telefonos diszpécserszolgálat, melynek révén a bűncselekmény áldozatai éjjel-nappal az ingyenesen hívható zöld számon /08-80-225-225/ kaphatnak felvilágosítást, tájékoztatást. A diszpécser tájékoztatást ad az áldozatoknak a lehetséges segítségnyújtási formákról, ezek elérhetőségéről akár az áldozatsegítő rendszeren belül, akár szociális, gyermekvédelmi, és egészségügyi ellátórendszerben.

Az előadáson elhangzott, hogy a Salgótarjáni Rendőrkapitányság a jövőben is további bűnmegelőzési előadások megtartását tervezi az állampolgárok részére.

 

Forrás:Police.hu/HÍR PORT24

 

 

2013-01-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite