2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
ItthonCáfol a Mal - Nem hitelesek a Greenpeace eredményei

Cáfol a Mal - Nem hitelesek a Greenpeace eredményei


MALKossa György a Mal állami felügyeletét ellátó bizottság elnöke azt monda: a gyár februárban átáll a százaz technológiára, és nem igaz, hogy a timföldgyárból lúgos csurgalékvíz nem kerül az élővizekbe.


A Greenpeace nem hiteles mérési eredményekre hivatkozva, valótlanul állítja, hogy az ajkai timföldgyár továbbra is szennyezi a környezetet - mondta Kossa György, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét ellátó bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Devecserben.

A zöldszervezet honlapján is megtalálható laboreredmények szerint a minta eredete és a mintavétel ideje is ismeretlen, ezért nem hiteles - mondta Kossa György. Hangsúlyozta: a Greenpeace közleményében szereplő kifolyócső - ahonnan a minta állításuk szerint származik - nem a Torna-patak területén van, hanem a X-es tározó melletti semlegesítő pont előtt található.
A felügyelőbizottság elnöke ezért a maga és a munkatársai nevében visszautasítja a Greenpeace feltételezéseit, amelyek megkérdőjelezik az emberi és szakmai tisztességüket.

"Mivel általam is nagyra tartott szervezetről van szó, sajnálom, hogy nem keresett meg minket annak érdekében, hogy a szakmai tévedés kiküszöbölhető legyen" - fogalmazott Kossa György.

A Greenpeace Magyarország kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a Mal továbbra is szennyezi a vizeket; két független laboratórium - a Bécsi Környezetvédelmi Hivatal és a budapesti Bálint Analitika Kft. - mérései alapján a méreganyagok magas koncentrációja mutatható ki a Torna-patakban. A víz arzén-, alumínium- és szervesszén-szennyezettsége jelentősen meghaladja a megengedett határértéket, és a vizsgálatok eredményei a savas és gipszes kezelés ellenére riasztóak a közlemény szerint.
A szerdai tájékoztatón Kossa György felhívta a figyelmet arra is, hogy negyven évvel ezelőtti - a vörösiszap-tározók területén keletkezett - csurgalékvizeket is kezelniük kell a következő 50-70 évben, ennek érdekében két automata semlegesítő állomás készül el február végére. A sérült X-es kazetta bezárása megkezdődött, előtte 105 méter hosszú és 12 méter mély vasbeton résfal épül. A résfalhoz és a sérült tározó északi falának megtámasztásához 28 ezer teherautónyi anyagot használnak fel, ez kétszerese a már felépített másfél kilométeres kolontári kettes gát anyagának - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a szennyezett földet a VII-es tározó tetején helyezik el, a belterületekről 189 ezer, a külterületekről 117 ezer köbméter - azaz 11.700 teherautónyi - anyagot szállítottak a kijelölt tározókba tavaly október óta. A tározók területén folyamatosak a beruházások a védelem érdekében, a IX-es kazetta gáttestének műszaki vizsgálatát a műszaki egyetem munkatársai végzik. A megyei védelmi bizottság döntése értelmében a kazetta tetején összegyűlt folyadék szivattyúzása folyamatos.

Kossa György elmondta, hogy a gyár február végére átáll az új, száraz technológiára, a próbaüzem február 21-én kezdődik. Új záportározó is épül, ennek a XII-es kazettának a tervezése folyamatban van.

Az üzemi vizek kezelése és a teljes csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítése két év alatt fejeződhet be, de a timföldgyárból lúgos csurgalékvíz nem kerül az élővizekbe - mondta.


Greenpeace - A Mal Zrt. továbbra is vörösiszappal szennyezi a vizeket>>>

 

MTI/ HÍR PORT24

 

2011-02-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite