2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
ItthonCáfolja a városvezetés a kórházprivatizációt Hatvanban

Cáfolta Hatvan szocialista polgármestere, hogy lopakodó kórházprivatizáció zajlana a városban.

Hatvani kĂłrházÉrsek Zsolt sajtótájékoztatóján Pesti Imre és Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselők múlt szombaton elhangzott kijelentéseire reagált. A politikusok azt állították: lopakodó privatizációt jelent, hogy az önkormányzat 2 milliárd forint kötvényt kíván kibocsátani népszavazás alapján a helyi kórház felújítása érdekében.

A polgármester közölte: a fideszes képviselők kijelentései alkalmasak lehetnek a város jó hírnevének megsértésére, a kórházi dolgozók elbizonytalanítására, illetve a betegek elriasztására, ezért a városvezetés jogi lépéseket fontolgat.
Érsek Zsolt utalt arra, hogy a kormány egészségpolitikája a klinikák, illetve a "póluskórházak" fejlesztésére koncentrál. Információi szerint ezért az észak-magyarországi régióban egyedül a miskolci, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház számíthat támogatásra.
Ebben a helyzetben döntött arról a város képviselő-testülete, hogy október 3-ára népszavazást ír ki. A következő kérdést kívánják feltenni a választópolgároknak: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2011. évben Hatvan Város Önkormányzata kétmilliárd forint összeghatárig kötvényt bocsásson ki a hatvani kórházi épületegyüttes felújítására?".
A határozatot a 15 fős képviselő-testület négytagú Fidesz-frakciójának egyik képviselője is megszavazta, ketten tartózkodtak, míg Szabó Zsolt, aki a város országgyűlési képviselője, nem vett részt az ülésen - fűzte hozzá.
A polgármester úgy véli, hogy a kötvénykibocsátás a legolcsóbb hitel, hiszen a város türelmi időt kap a visszafizetésre. Mint hangsúlyozta, az intézményt az önkormányzati tulajdonú Városgazdálkodási Zrt. működteti, tehát szó nincs privatizációról.
Közlése szerint eredményes népszavazás esetén a 2011-es költségvetés már tartalmazni fogja a kötvénykibocsátást, így 2012-ben megtörténhet a 220 ágyas intézmény rekonstrukciója. Ugyanakkor a kötvény visszafizetését csak 2014-ben kezdi meg a város. Ezt megkönnyíti az is, hogy az intézmény energiaracionalizáló felújítása nyomán évente 100 millió forintot takarít meg a kórház - mondta Érsek Zsolt.

A polgármester városházi tájékoztatóját követően, a kórházban sajtótájékoztatót tartott a működtető Városgazdálkodási Zrt., illetve az intézmény vezetője.
Fejér Gábor gazdasági igazgató hangsúlyozta, hogy 2009 augusztusa óta, vagyis azóta, hogy a zrt. működteti az intézményt, a kórház gazdálkodásában a fideszes képviselők állításával ellentétben semmilyen fennakadás nincs. Mint hozzátette, a jobboldali képviselők által emlegetett 20 milliós informatikai szerződés előkészítéséről nem tudnak, a kórház vezetője pedig nem alkalmazottja az intézményt korábban működtető HospInvest Zrt.-nek.
Cáfolta azt az állítást is, amely szerint a gyöngyösi kórházba szállítanak, "privatizálnak át" orvosi berendezéseket. Amióta a Városgazdálkodási Zrt. működteti az intézményt, nem történt ilyen - mondta Fejér Gábor.
Rosta Ildikó, a 420 embert foglalkoztató intézmény orvos igazgatója úgy fogalmazott: jobb-, illetve baloldali tüdőgyulladás ugyan létezik, de a gyógyítás politikamentes terület. A kórház a gyógyításra kíván koncentrálni, ami nyugodt munkahelyi környezetet igényel - hangsúlyozta.
Az intézményt 2006 novembere és 2009 augusztusa között működtette a HospInvest Zrt. Miután a cég csődhelyzetbe került, az önkormányzati társaság vette át az üzemeltetést.


Forrás: MTI /ÖS/ HÍR PORT24

2010-08-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite