2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonCáfolt a főigazgató: nincs vérhiány az országban

Cáfolt a főigazgató: nincs vérhiány az országban


Cáfolta az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója azt a hírt, miszerint vérhiánnyal küzdene az ország. Állítása szerint már évek óta nem csökkent a véradók száma.

véradás


Évek óta nincs vérhiány Magyarországon, és a véradók száma sem csökkent - mondta Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója.


A főigazgató a Népszabadság szombati számában megjelent cikkre reagált, amely szerint vérhiány van Magyarországon, folyamatosan csökken a véradók száma, a várólistákon pedig előrébb kerülhet az, aki magával viszi a szükséges vért.

Az OVSZ főigazgatója elmondta: az elmúlt húsz évben többször volt arra példa, hogy a ritka vércsoportúaknak várniuk kellett egy-két napot, különösen ha nagy vérigényű műtétről van szó. "Viszont manapság már sokkal ritkábban fordul elő, mint négy-öt évvel ezelőtt" - tette hozzá.


Azt a főigazgató is megerősítette, hogy ha valaki mozgósítja családtagjait, ismerőseit, hogy adjanak vért a műtétjéhez, akkor az előre tervezett időpontban megoperálják. Még olyan esetben is, ha esetleg nem csoportazonos vért adtak véradói, mert a vérellátó szolgálat biztosítja neki a szükséges vérmennyiséget.


Az OVSZ célja éppen az, hogy Magyarországon is elterjedjen ez a fajta véradás. A lényeg az, hogy minél több egészséges ember adjon vért, márpedig ha valaki érzelmileg közelebb áll a problémához, nagyobb eséllyel ad vért - mondta Miskovits Eszter.
Szabolcs Zoltán, a Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinikájának szívsebésze elmondta, előfordult, hogy nem akut műtéteket el kellett halasztaniuk, mert nem volt annyi vér, amennyivel biztonsággal el kezdték volna a műtétet.


Elmondása szerint ez egy hónap alatt a 65-70 műtétből 5-10 alkalommal fordult elő. Arra viszont nem volt példa, hogy egy betegnél a műtét elhalasztása később akut beavatkozást igényelt volna - tette hozzá.


Kiemelte, hogy mostanában nem a ritka vércsoportokból, hanem az A Rh pozitív típusból van hiány. A szívsebész hangsúlyozta: "ez nem új keletű probléma, de fel kell hívni rá a figyelmet, hogy minél többen adjanak vért".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite