2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
NagyvilágCameron: az euróövezet vagy rendbe teszi magát, vagy szétesik

Cameron: az euróövezet vagy rendbe teszi magát, vagy szétesik


Széteshet az euróövezet, ha a tagállamok és a valutauniós hatóságok nem tesznek megfelelő lépéseket ennek elkerülésére - mondta csütörtökön a brit miniszterelnök, aki szerint az euróövezeti országok számára elkerülhetetlen a költségvetési integráció valamilyen formája.

David Cameron


David Cameron - aki két napon belül másodszor hívta fel a figyelmet az euróövezet létét fenyegető kockázatokra - üzleti vezetők előtt elmondott manchesteri beszédében kijelentette, hogy az euróövezet válaszút elé érkezett: vagy "rendbe teszi magát", vagy a potenciális felbomlás kockázatával kell szembenéznie. A konzervatív párti brit kormányfő szerint a valutaunió fennmaradásához hatékony "tűzfalra", megfelelő tőkeellátottságú bankokra, valamint rendszerszintű költségvetési tehermegosztásra és támogató monetáris politikára van szükség.


E feltételek megteremtésének elmulasztása mindenki számára hatalmas kockázatokkal járna - mondta csütörtöki beszédében Cameron. A brit miniszterelnök szerint Európát elsősorban az alacsony termelékenység és a gazdasági dinamizmus hiánya teszi sebezhetővé. Hozzátette: a legtöbb EU-tagállam versenyképessége romlik a külvilággal szemben, az uniós egységes piac nem épült ki teljes körűen, és túl sok korlátozás akadályozza a versenyt.


Cameron szerint "veszélyes tévhit" az az elképzelés, hogy a magas deficitekkel küszködő országok további hitelfelvételekkel és költekezéssel teremthetik meg a növekedés feltételeit. A brit kormányfő már előző nap, a londoni parlamentben felszólalva is szinte ugyanezekkel a szavakkal fejezte ki aggodalmát az euróövezet jövőjével kapcsolatban. A képviselői kérdések és az azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félórájában Cameron kijelentette: az euróövezet vagy rendezi problémáit, vagy a potenciális felbomlással kell szembenéznie. A kormányfő szerint a valutaunió számára csak ez a két választási lehetőség maradt, "és e választást már nem lehet sokáig halogatni".


Sir Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója ugyanaznap tartott sajtótájékoztatóján - részletek nélkül - kijelentette: a bank, a pénzügyminisztérium és a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) "már jó ideje egyeztetéseket folytat" az euróövezet esetleges felbomlásának következményeivel kapcsolatos készenléti tervekről. Sir Mervyn hozzátette: a brit gazdaság teljesítményére most már "az euróövezeti nehézségek" jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel a valutaunió Nagy-Britannia első számú kereskedelmi partnere.


"Az euróövezet darabokra szaggatja magát, anélkül, hogy bármilyen egyértelmű megoldási lehetőség látszana" - fogalmazott a Bank of England kormányzója. A brit kormány és a jegybank vezetői most először tettek ennyire nyílt utalásokat arra, hogy immár valós lehetőségként számolnak az euróövezet szétesésével.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite