2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
BulvárCannes - Alain Delon előtt tiszteleg idén a fesztivál

Cannes - Alain Delon előtt tiszteleg idén a fesztivál

 

Alain Delon életműve előtt tiszteleg a 66. cannes-i filmfesztivál: a díjkiosztót megelőző este, május 25-én ünnepélyesen bemutatják a René Clément rendezésében készült Ragyogó napfény című film felújított változatát - jelentette be Gilles Jacob, az egy hét múlva kezdődő filmes mustra elnöke.

alain delon


A külföldön a mai napig legismertebb 78 éves francia filmsztár teljes pályájáról megemlékezik idén a fesztivál a nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató programjában, a Cannes Classics-ban. A sorozat zárófilmje lesz az 1960-ban forgatott bűnügyi film. Tavaly Pálfi György Final Cut - Hölgyeim és Uraim című alkotásának díszbemutatójával zárult ez a program.
Delon egyébként hosszú idő után 2010-ben tért vissza először a Croisette-re, Claudia Cardinale oldalán A párduc felújított változatának bemutatójára.


A Ragyogó napfény Patricia Highsmith A tehetséges Mr. Ripley című 1955-ben megjelent regényének feldolgozása. Az alkotás fordulópontot jelentett Delon karrierjében: rögtön ez után a film után forgatta Luchino Visconti rendezésében a Rocco és fivéreit. Ezekkel az alkotásokkal vált Delon egy csapásra ismertté a világban. A Ragyogó napfény felújítását az olaszországi Immagine Ritrovata filmes laboratórium végezte a francia Studio Canal filmforgalmazó megbízásából, amely jövő nyáron a francia mozikban is bemutatja a felújított változatot.


Az idén 83 éves fesztiválelnök azt is bejelentette, hogy 2015-ben végleg búcsút mond a cannes-i seregszemlének. "Már többször megígértem a feleségemnek, hogy abbahagyom. Most tényleg megteszem" - mondta Gilles Jacob a Nice Matin című regionális napilap szombati számában megjelenő interjúban, amelyből az újság előzetest közölt. Az idén 83 éves filmkritikus, esszéíró és rendező Jacob 2001 óta igazgatja a világ egyik legrangosabb fesztiválját. Azt megelőzően pedig 1977-től kezdve ő volt a művészeti igazgató.


Két évvel ezelőtt a fesztivál igazgatótanácsa meghosszabbította Jacob elnöki mandátumát 2014-ig és megerősítette Thierry Frémaux-t a művészeti igazgatói poszton. Jacob mandátuma eredetileg a tavalyi fesztivál befejezésével ért volna véget. A 2008 óta Cannes-ban dolgozó Frémaux jogkörei időközben kiszélesedtek: ő válogatja a meghívott filmeket, rendelkezik a költségvetésről, dönt a személyi és a fesztivál jövőjét érintő alapvető kérdésekről.


Az évi mintegy 20 millió euróból gazdálkodó filmes mustra igazgatótanácsa tagjainak fele állami tisztségviselőkből (parlamenti képviselőkből, a mindenkori kulturális miniszterből), a másik fele pedig a filmes szakma képviselőiből (producerekből, forgalmazókból) áll.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-05-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite