2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCellulózbetont fejlesztenek Bátonyterenyén

Cellulózbetont fejlesztenek Bátonyterenyén


Új építőipari alapanyag, a cellulózbeton kifejlesztésén dolgozik a Könnyűbeton Innovációs Kft. a Nógrád megyei Bátonyterenyén. A több mint 800 millió forintos projekt december végén zárul, a fejlesztésen öt kutató és tíz K+F technikus dolgozik - erről közleményben tájékoztatta a cég az MTI-t szerdán.

betonozás

Képünk illusztráció!


A fejlesztés célja olyan technológiai eljárás kutatása és termékcsoport kifejlesztése, amely éveken belül átrendezheti az építőanyagok piacát - írták. A kutatás fő szakmai partnere a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kara.


A Könnyűbeton Innovációs Kft. 526,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása című pályázatán, a projekt teljes költségvetése 819,3 millió forint.


A társaság tájékoztatása szerint a cellulózbeton a világ minden országában használt építőanyag, a beton korszerűbb előállítására ad lehetőséget. Az építőanyag-ágazat évente mintegy 200 milliárd euró forgalmat ér el világszerte annak ellenére, hogy - jobb híján - a kor technikai fejlettségétől és egyebek mellett környezetvédelmi, energiatakarékossági, költséghatékonysági, élettani elvárásaitól meglehetősen elmaradó termékeket állít elő és értékesít.


A most zajló projekt keretében tervezett innováció a várakozások szerint az elavult technológiák problémáira nyújt korszerű megoldást. A kutatás tárgyát képező know-how alkalmazásával és az új termékcsoport megjelenésével a cég a piaci forgalomból jelentős részesedésre számít, mivel a régi anyagokra nem konkurens alternatívát ad, hanem képesek lehetnek akár teljesen kiváltani azokat.


Mostanra a globálisan és a hazai színtéren elérhető tudásanyag, a legjobb gyakorlatok és iparági technológiák összefoglalása megtörtént, a kilátások biztatóak a tényleges anyagkísérletek megkezdéséhez - közli a Könnyűbeton Innovációs Kft.

Forrás:MTI/NÓGRÁD24

 

2014-03-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite