2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
NagyvilágChristine Lagarde lehet az IMF-vezér utódja

Christine Lagarde lehet az IMF-vezér utódja


A francia gazdasági, pénzügyi és ipari miniszter lehet a Nemzetközi Valutaalap következő vezérigazgatója; sajtóértesülések szerint őt támogatja Németország és az Egyesült Államok is.

Christine Lagarde


A német Handelsblatt értesülése szerint a berlini vezetés úgy látja, minden jel arra mutat, hogy Lagarde lesz Dominique Strauss-Kahn utódja. Ennek azonban az a feltétele, hogy az 52 éves miniszter, aki korábban a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda egyik vezetője volt, tisztázza magát egy három évvel ezelőtt nagy belpolitikai vihart kavart ügyben, amellyel összefüggésben május 10-én hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolta meg az ügyészség.


A Handelsblatt online kiadásában megjelent beszámoló szerint a Lagarde-ot támogató washingtoni vezetés is úgy véli, hogy feddhetetlen személyiségre kell bízni a nemzetközi pénzügyi szervezet vezetését. A francia ügyészség vádja szerint Lagarde az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert. Tapie 1993-1994-ben adta el az Adidas sportszergyártó-céget az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais banknak. Az adásvételből a cég értéke körüli vita, majd pereskedés lett, aztán 2007-ben Lagarde miniszterként úgy döntött, hogy nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti - úgynevezett magánbíróságon történő - megegyezéssel kell mielőbb lezárni az ügyet. Ennek értelmében az állam végül 285 millió euró kártérítés fizetett Tapie-nak.


Christine Lagarde - aki a francia szinkronúszó bajnokságban egykor ezüstérmet szerzett - a Financial Times uniós pénzügyminisztereket rangsoroló listáján 2009-ben az első helyen végzett. Ellene szól azonban, hogy francia, hiszen az IMF eddigi 11 vezetője közül 4 volt francia, ami relatív túlsúlyt jelent. Ráadásul a 187 tagországot számláló szervezetben egyre többen követelik a szakítást a hagyománnyal, amely szerint az IMF vezetője európai (a Világbanké pedig amerikai). Az IMF vezérigazgatóját a szervezet 24 tagú igazgatótanácsa választja meg.


Újabb tanú a szexbotrányban


Újabb tanú bukkant föl a Nemzetközi Valutaalap lemondott vezérigazgatójának, a szexuális bűncselekményekkel megvádolt Dominique Strauss-Kahnnak az ügyében - írta a Le Figaro című párizsi napilap.

 

Dominique Strauss-Kahn001


A New York-i Sofitel szálló egyik alkalmazottja a reggeli maradékát szedte le, amikor Strauss-Kahn feltételezett áldozata, a guineai származású szobalány bement a lakosztályba. A férfi elmondása szerint az ajtó csak be volt hajtva, amikor a nő belépett. Nem tudta, hogy Strauss-Kahn a fürdőszobában van, ezért azt mondta a nőnek, hogy elkezdheti a takarítást, majd kiment a lakosztályból.


Az IMF csütörtökön közölte, hogy Strauss-Kahn lemondott a vezérigazgatói posztról. A közgazdász hétfő óta vizsgálati fogságban van New York-ban. Az a vád ellene, hogy szexre kényszerítette a szobalányt. Ha igaz, amit az új tanú állít, az azt jelentené, hogy a szobalány nem használta a mágneskártyáját, amikor bement a lakosztályba. Ennek következtében egy fontos bizonyíték veszhet el: nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani, mikor ment be a szobalány a lakosztályba, és mennyi ideig tartózkodott bent.


A Le Figaro úgy tudja, csütörtökön - Strauss-Kahn letartóztatása óta először - a volt IMF-vezérigazgató felesége, Anne Sinclair meglátogatja férjét a börtönben.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite