2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCivilek Együtt Nógrád megye Közbiztonságáért Alapítvány létrehozása

Civilek Együtt Nógrád megye Közbiztonságáért Alapítvány létrehozása


Pénteken a Nógrád Megyei Önkormányzat tanácstermében a soron kívüli Közbiztonsági Egyeztető Fórumot követően Varga Béla a Közbiztonsági Egyeztető Fórum Elnöke, egyben a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke, Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke és Szabó Jenő r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője közös sajtótájékoztatót tartott.

kozbiztonsag


A Rendőrség a települések közbiztonságának tovább fejlesztési lehetőségeit vizsgálva - támaszkodva a kormányzat részéről elfogadott közösségi rendészet koncepciójára - új elemként létrehozta az egyeztető fórumok rendszerét, amelynek keretében a társadalmi szerveket, lakosságot is széleskörűen be kívánja vonni a bűnmegelőzésbe, a közbiztonság fenntartásával kapcsolatos tevékenységbe. A Közbiztonsági Egyeztető Fórum (KÖBEF) rendszere helyi szinten a városi rendőrkapitányságok (Kistérségi Egyeztető Fórum), míg megyei szinten a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság koordinálásában került kialakításra és jelenleg is folyamatosan és eredményesen működik, hasonló feladatrendszerrel.


A megyei szintű Közbiztonsági Egyeztető Fórumban a Nógrád Megyei Közgyűlésen, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon és a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetségen túl további társszervek is részt vesznek. A fórumok havonta egy alkalommal rendszeresen üléseznek.


Ki kell emelni a Nógrád megyei „zéró tolerancia - falu rossza" programból adódó feladatokat, melynek lényege az, hogy több éven keresztül a megyében jelentősen és folyamatosan csökkent az elkövetett bűncselekmények száma, viszont ezzel egyidejűleg az emberek szubjektív biztonságérzete nem nőtt. Ezen okok miatt új cselekvési terv került elfogadásra és kiadásra, mely új típusú szolgáltatást vezetett be, azaz széleskörű társadalmi összefogás megvalósításával ténylegesen elérhető a lakosság biztonságérzetének fokozása. Ez alapján felmérésre kerültek a kapitányságok illetékességi területén az olyan települések és településrészek, adott esetben személyek, akik deviáns magatartásukkal irritálják a törvénytisztelő állampolgárokat. Ezt követően összehangolt és koncentrált szolgálat szervezéssel lehet kezelni a kialakult helyzetet, melynek már sok pozitív példája van.

 

kozbiztonsag1


Ennek szellemében született döntés a mai Közbiztonsági Egyeztető Fórumon egy Alapítvány létrehozásáról, hiszen egyértelmű, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete széleskörű civil társadalmi összefogással és a rendőrség szakmai irányításával valósítható meg. Az alapítvány létrehozásával azt kívánják elérni, hogy gördülékenyebben és hatékonyabban lehessen végrehajtani a feladatokat és a „zéró tolerancia - falu rossza" programot. Ezen program is és a Miniszter Úr által meghirdetett program is a rendőrség számára előírja, hogy a körzeti megbízott rendszeresen keresse fel a polgármestert, az iskola igazgatót, a helyi plébánost, a helyi polgárőr vezetőt és kérdezze meg a falu vagy település tiszteletben álló állampolgárát, állampolgárait, hogy a településen mi okozza a rossz közbiztonsági érzetet. Ezen adatok ismeretében a rendőri vezetésnek kötelessége megtenni a szükséges és elégséges rendészeti jellegű intézkedést.


Varga Béla a Közbiztonsági Egyeztető Fórum Elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közbiztonság megerősítése érdekében kerül rövid időn belül létrehozásra a „Civilek Együtt Nógrád megye Közbiztonságáért Alapítvány". Az Alapítvány célja, hogy felmérje Nógrád megyében településenként azt, hogy mely gondok miatt nem érzik magukat biztonságban az állampolgárok és a gondok megszüntetésében nyújtson segítséget.


Szabó Jenő r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője a Varga Béla által elmondottakhoz hozzátette, hogy közös céljuk az, hogy Nógrád megye területén is rend és fegyelem legyen. Erős rendőrségre van igénye a társadalomnak, de ezt csak egy felkészült, alakiasságában jó megjelenésű, kultúrált ruházatú empatikus végrehajtói állománnyal lehet megoldani.


Főkapitány úr kiemelte a nemrégiben elkészült ún. „3 csapás törvényt", melyet társadalmi igényre alkottak meg és ezt véleménye szerint a törvénytisztelő állampolgárok örömmel fogják üdvözölni. Itt emelte ki a „Közbiztonsági Háló Program" fontosságát és folyamatosságát is, mely hatására a településeken intenzívebb lett a rendőri jelenlét valamint az elmúlt évhez képest csökkent a bűnözési szám. Nógrád megyében az elmúlt két évben 40%-kal csökkent a bűncselekmények száma. Az elmúlt félévi adatokat áttekintve és az előző félévi adatokkal összehasonlítva megállapítható, hogy 181 bűncselekménnyel történt kevesebb az elmúlt félévben mint az előző félévben, mely szám 2654.


Vass Miklós a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke elmondta, hogy a polgárőrség Nógrád megyében 20 éves múltra tekint vissza, mely a bűnmegelőzésben jelentős szerepet vállal. Teljes lefedést szeretnének kialakítani a megyében a polgárőrség részéről és kiemelte, hogy több mint 30 polgármester is tevékenykedik polgárőrként. A tevékenységükhöz természetesen technikai eszközök is szükségesek, melyeket folyamatosan kapnak a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Hozzátette, hogy mind a hat kistérségi területen kiváló az együttműködés a polgárőrség és a rendőrség között, mely nagymértékben hozzájárul a szilárd közbiztonság kialakulásához.

 

Forrás: HÍR PORT24

 

2010-06-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite