2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCivilek gyűjtenek szoborra Balassagyarmaton

Civilek gyűjtenek szoborra Balassagyarmaton


Négy civil szervezet fogott össze Balassagyarmaton, hogy elkészítsék a 23. gyalogezred emlékművét a nyugat-nógrádi városban; a szobor felállításához szükséges 15 millió forintot közadakozásból és pályázatokból szeretnék előteremteni - tájékoztatta az MTI-t a Civitas Fortissima Kör elnöke szerdán.

Pénz4


Szakács Zoltán elmondta: a Gyarmati Vitézi Rendért Alapítvány, a Polgárok Balassagyarmatért Alapítvány, az ArtTéka Művészet Határok Nélkül Egyesület és a Civitas Fortissima Kör közadakozást kezdeményezett egy önálló emlékmű felállítására, amelynek terveit már elkészítette Párkányi Raab Péter.


Az emlékmű tervezett költsége 15 millió forint, a felajánlások fogadására a Gyarmati Vitézi Rendért Alapítvány nyitott számlát.
Szakács Zoltán hozzátette: keresnek egyéni adakozókat és pályázati forrásokat is, és arra számítanak, hogy a pénz összegyűjtése több éves feladat lesz.


A balassagyarmati 23. gyalogezredet 1939-ben hozták létre. Hat éves fennállása alatt katonái részt vettek az erdélyi bevonulásban 1940-ben, a 2. magyar hadsereg kötelékében részesei voltak a tragikusan végződő Szovjetunió elleni hadjáratnak. A doni háborúban a több mint ezer fővel kivonuló zászlóalj elvesztette létszámának közel 60 százalékát.


A tervezett 4,5-6 méter magas, fehér carrarai márvány tömbből faragott emlékművet az egykori csendőrpalota előtti széles járdán állítanák fel Balassagyarmaton. Készítője Párkányi Raab Péter szobrászművész lenne, ő alkotta a német megszállás áldozatainak emlékművét is, amelyet a budapesti Szabadság téren terveznek felállítani.


A 23. gyalogezred emlékét jelenleg egy tábla őrzi a városban az első világháborús '16-os honvéd gyalogezred emlékművének talapzatán.


Csach Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester az MTI-nek elmondta: ennek felújítására 4,5 millió forintot nyert az önkormányzat a kormány első világháborús jubileumi emléksorozatán kiírt pályázaton. A munkák során eredeti állapotában állítják helyre a 23. gyalogezred emléktábláját is.

Forrás:MTI/NÓGRÁD24

 

2014-06-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite