2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCivil napot rendeznek a füleki várban

Civil napot rendeznek a szlovákiai füleki várban


Első alkalommal rendeznek civil napot a szlovákiai Fülek várában szombaton azzal a céllal, hogy összefogják a városban működő magyar szervezeteket, és felhívják a figyelmet az egészséges lokálpatriotizmus szükségességére.

Füleki vár

Bolla Károly, a helyi Szülőföld Polgári Társulás elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, hogy 14 másik helyi civil szervezettel együtt rendezik meg a Füleki Civil Napot.

Szeretnének új tagokat is toborozni az egyes társulásokba, kórusokba, hagyományőrző csoportokba, és a szervezők hangsúlyozni akarják, hogy a lokálpatriotizmusnak az önkéntességben is meg kell nyilvánulnia - tette hozzá a szervező. Az ingyenes programra a szervezetek mintegy 200 regisztrált tagján kívül az érdeklődő nagyközönséget is várják.

A találkozó közösségépítő versenyekkel, az Apropó Diákszínpad drámapedagógiai foglalkozásával és daltanítással kezdődik. A vetélkedőket a helyi cserkészcsapat és a Pro Gaudio Polgári Társulás bonyolítja az alsó vár füves udvarán, eközben a Melódia Női Kar, a Pro Kultúra Férfikar, valamint a Rakonca Néptáncegyüttes tagjai vezetik a közös éneklést a rendezvény idejére felállított sátorban.

Délután hat civil szervezet vezetőinek és aktivistáinak a civilség és önkéntesség, valamint a helyi identitás kérdéseit megvitató kerekasztal-beszélgetésével és nyilvános eszmecseréjével folytatódik a program. Ezzel párhuzamosan a várudvaron egészségmegőrző- és gyermekfoglalkozások, valamint a résztvevő szervezetek színes bemutatói zajlanak majd arcfestéssel, lovagoltatással, jógagyakorlatokkal és tenyésztői kisállat-bemutatóval.

A találkozót - amelytől a szervezők a helyi civil szféra szereplőinek jövőbeni szorosabb együttműködését remélik - Fülek város anyagilag is támogatja.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-09-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite