2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
NagyvilágCNN: megölt három amerikait egy rendőr

CNN: megölt három amerikait egy afgán rendőr


Megölt három amerikait egy afgán rendőr egy nyugat-afganisztáni kiképzőközpontban - közölte vasárnap a CNN helyi rendőrségi forrásra hivatkozva.

afganisztani_haboru

illusztráció

Az amerikai hírtelevíziónak névtelenül nyilatkozó afgán illetékes szerint a Herát tartományi rendőrségi objektumban lelőtt áldozatok valószínűleg kiképzők lehettek. Adam Wojack őrnagy, a NATO afganisztáni szóvivője ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a három életét vesztett személy szerződéses polgári alkalmazott volt, akiknek állampolgárságáról nem tudott megerősítő információval szolgálni.

Az afgán tájékoztatás szerint a lövöldözésben a támadó is életét vesztette. A NATO-szóvivő elmondása szerint viszont a fegyveresek ketten voltak és közülük legalább az egyik az afgán hadsereg egyenruháját viselte. Az egyiket lelőtték, a másiknak sikerült elmenekülnie.

Az elmúlt 24 óra alatt a nemzetközi erők 8 katonája vagy alkalmazottja vesztette életét.

John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-erők parancsnoka vasárnap Kabulban bejelentette, hogy az idei évre tervezett, 23 ezer fős amerikai csapatkivonás valamivel több, mint a felét már végrehajtották. A folyamat a következő hetekben felgyorsul és szeptember közepére várhatóan le is zárul majd.

Allen szerint a nyár folyamán indított katonai műveletek célja, hogy a településközpontok közeléből visszavessék a felkelőket, kiszélesítve ezzel egyebek között a Kabult övező biztonsági zónát. Keleten, beleértve az afgán-pakisztáni határvidéket, az afgán erők nagyobb szerephez jutnak az offenzívák irányításában.

Barack Obama amerikai elnök tavaly 10 ezer katonát vont ki Afganisztánból és elrendelte, hogy szeptember 30-ig további 23 ezer hagyja el az ázsiai országot. Ez utóbbi kontingens mintegy egyharmadát teszik ki a harcoló alakulatok. Ezzel október 1. után mintegy 68 ezer amerikai és 40 ezer NATO-katona harcol majd tovább a 352 ezres létszámú afgán fegyveres erők oldalán.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-07-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite