2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
ItthonCritical Mass demonstráció Budapesten

Critical Mass demonstráció Budapesten


Critical MassElkezdődött a Critical Mass kerékpáros és babakocsis felvonulás szombaton 15 órakor a fővárosi Roosevelt téren. A szervezők azt tanácsolják az autóval közlekedőknek, hogy a kora esti órákig kerüljék el a budapesti belvárost.


A Critical Mass (Kritikus Tömeg) mozgalom magyarországi történetének 11. nagy felvonulását a Holland Királyság nagykövete indította útjára. Robert Milders a téren összegyűlt több ezer biciklista előtt hangsúlyozta, hogy autós és kerékpáros egyaránt felelős a közlekedés biztonságáért. "Pattanjanak minél többen nyeregbe, és tekerjenek felelősen" - mondta a kerékpáros kultúrájáról is ismert Hollandia magyarországi nagykövete.


A menet a Lánchídon Budára indult, majd az Erzsébet hídon át érkezik vissza Pestre. A végállomás a napozórét a Városligetben, ahová várhatóan 17:30 körül ér a menet vége. A belvárosban a délutáni órákban forgalmi korlátozások lépnek életbe és torlódások várhatók. A Lánchidat 15 órától 17:30-ig mindkét irányban, az Erzsébet hidat pesti irányban zárják le az autók és buszok előtt.


A 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld napjához időzítve, és szeptember 22-én, az Európai Mobilitási Hetet záró autómentes napon - rendezett demonstráció célja a kerékpározás mint gyors és környezetbarát, várost és lakóit egyaránt kímélő közlekedési forma népszerűsítése, és a nyomásgyakorlás a döntéshozókra annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.


A kerékpárosokhoz a Kodály köröndnél babakocsis felvonulók csatlakoznak. A kisgyermekes családok a fővárosi közterületek és közintézmények akadálymentesítésének fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, és tiltakoznak az ellen, hogy babakocsival gyakran el sem lehet férni a járdán, az aluljárókat alig tudják használni, sok park és játszótér pedig koszos, szmogos és hangos.

2010-04-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite