2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonCsak a Gyurcsány-platform kérdéseiről szavaz az MSZP

Csak a Gyurcsány-platform kérdéseiről szavaz az MSZP


A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform kérdéseiről tart pártszavazást az MSZP június 22-e és 28-a között - mondta a párt országos választmányának elnöke.

Gyurcsány Ferenc0319


Simon Gábor úgy tájékoztatott: a választmány támogatta az elnökség javaslatát, és csak a Gyurcsány-platform kérdéssoráról írt ki pártszavazást. Az ellenzéki párty tagjai június végén dönthetnek arról, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket.


Határoznak arról is, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, valamint, hogy ezeket a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrizheti-e.


Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e azzal, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki. Simon Gábor a pártszavazásról folyó választmányi vitát jóízűnek nevezte, hozzátéve, hogy az nem volt érzelemmentes.


Gyurcsány: egyben akarom tartani az MSZP-t


A vitán felszólalt Gyurcsány Ferenc is, aki azt hangsúlyozta, hogy nem az elnöki poszt megszerzése érdekében indítványozott pártszavazást, hanem azért, hogy az MSZP-n belüli viszonyokat tisztázzák. Gyurcsány Ferenc szerint nagy siker, hogy az MSZP választmánya szombaton úgy döntött: csak a Demokratikus Koalíció platform kérdéseiről tartanak pártszavazást. A volt miniszterelnök a szombaton - platform ülésének szünetében - megerősítette: nem kíván az MSZP elnöke lenni, hanem meg akarja újítani a pártot.


Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ez azt jelenti, hogy egy fontos demokratikus kezdeményezés megszerezte ahhoz a szükséges támogatást, hogy megmérhessék: hány aktív tagja van az MSZP-nek, akiknek van véleményük a párt fontos dolgáról és ezek hányad része áll a változás pártján. A szocialista politikus hangsúlyozta: "azért fogunk tenni, hogy ne tudják távol tartani az aktív tagokat a szavazástól, amellett érvelünk, hogy akinek ez fontos, az jöjjön el".


Kérdésre válaszolva hozzátette: nyilatkoztak már pártvezetők többen, hogy ők nem fognak elmenni, ezzel szemben Gyurcsány Ferenc azt szeretné, ha a pártvezetők arra hívnák fel a tagokat, hogy vegyenek részt a szavazáson, mert így derülhet ki, hogy a párt aktív többsége mit akar. "Én az igen szavazatokért fogok küzdeni, de természetesnek veszem, ha valaki nemmel szavaz" - fogalmazott a volt miniszterelnök-pártelnök.


Gyurcsány Ferenc szerint a magyar baloldal jelentős része számára az, amit képvisel, az fontos érték és "az értéktől nem megszabadulni kell, hanem gyarapítani kell". "A jobboldalon van egy erős hegemón párt, és három év múlva valószínűleg lesz egy egyfordulós választás, amit relatív többséggel meg lehet nyerni. Tehát akkor járunk el jól, ha a jobboldal ellenzékét minél inkább képesek vagyunk együtt közösen elindítani a jobboldallal szemben" - mondta Gyurcsány Ferenc.


Hozzátette: az MSZP-t egyben akarja tartani, sőt nagyobbá akarja tenni. A volt pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: "bántóan szimpla" gondolat, hogy ami most zajlik, az egy Gyurcsány-Mesterházy vagy Gyurcsány-Puch vita. "Nem kívánok az MSZP elnöke lenni, nincsenek személyes hatalmi ambícióim az MSZP-ben. Személyekről értelmetlen beszélni ebben a fázisban, nincs választási helyzet az MSZP-ben" - tette hozzá.

Többen bírálták Gyurcsány kezdeményezését


Gyurcsány Ferenc április végén ismertette, hogy platformja, a Demokratikus Koalíció pártszavazást kezdeményez. Ezt a szocialisták több vezető politikusa is bírálta. Mesterházy Attila pártelnök az MTI-nek azt mondta: fontos, hogy az MSZP visszaszerezze hitelességét, de a szocialista párt nem foglalkozhat elsősorban önmagával. Balogh András elnökhelyettes úgy értékelte: Gyurcsány akciója káros a baloldalnak. Szanyi Tibor elnökségi tag arról beszélt, nem rendítené meg az MSZP-t Gyurcsány távozása, Puch László pártigazgató pedig lényegében fel is szólította erre az fn.hu-nak adott interjújában.


Az MSZP alapszabálya szerint a pártszavazást akkor kell kiírni, ha a kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a kérdések megjelölésével kéri, ezért a Gyurcsány-platform megkezdte az aláírásgyűjtést. Tájékoztatásuk szerint az ívet néhány nap alatt ezeregyszázan szignálták. Miután az elnökség két héttel ezelőtti ülésén már a szocialista frakció is támogatta a pártszavazás kiírását, a Demokratikus Koalíció vállalta, hogy befejezi az aláírásgyűjtést.


A pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan voksolt. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite