2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedCsak átmeneti eufóriát váltott ki a tőzsdén az uniós mentőcsomag

Csak átmeneti eufóriát váltott ki a tőzsdén az uniós mentőcsomag


TőzsdeAz Európai Unió stabilizációs csomagjának bejelentése után, a hét elején elindult látványos erősödést követően először jelentősen csökkentek, majd csekély mértékben emelkedtek az árfolyamok, ám az eurózónával szembeni bizalom nem tudott tartósan helyre állni, így pénteken is jelentősen estek az árfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is.


A BUX a héten 1.770,20 pontot, 8,26 százalékot erősödött, így pénteken 23.193,86 ponton zárt, míg egy héttel korábban 21.423,66 volt a BUX záróértéke. Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 1.966,85 ponttal, csaknem 9,3 százalékkal magasabban áll.


Hétfőn jelentősen emelkedtek az árfolyamok az euróövezet stabilitásának védelmében az Európai Unió hétfő hajnalban elfogadott 500 milliárd eurós mentőcsomag, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ehhez társuló 250 milliárd eurós hitelkeretének hatására. A Budapesti Értéktőzsde már a nyitáskor az egekben volt, s az akkori 1.300 körüli pluszt zárásra majdhogynem megduplázta. Hétfőn az OTP és a Mol kereskedését a nyitást követően néhány percig szüneteltetni is kellett 10 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedésük miatt.


A régiós tőzsdéken is eufória volt hétfőn a román piac 11, a cseh 7,5, az osztrák 9, a lengyel csaknem 5 százalékkal erősödött, de a fejlett, nyugat-európai tőzsdék is plusz 4-5 százalék között voltak, s az amerikai piacok is 4 százalék körüli átlagos emelkedéssel nyitottak.


Egyes elemzők szerint azonban már a hét elején is felvetették: nem egyértelmű, hogy a stabilizáló pénzügyi csomag piaci hatása tovább tart-e néhány napnál. Felmerült az a kérdés is, hogy miért nem állítottak össze egy hasonló csomagot már jóval előbb, hiszen a korábbi válságokból leszűrhető egyértelmű tanulság az, hogy "szinte mindig jobb az elején túlreagálni", elkerülendő, hogy "az események vonszolják magukkal" az érintetteket.


A jelentős emelkedés után kedden korrigáltak a piacok, a hét közepén pedig az emelkedésben már alulteljesítő volt a magyar piac az európai tőzsdékkel szemben, igaz, hogy a hétfői erősödésben is élen járt a budapesti börze.


A hét végére úgy tűnt, mégsem kitartó az eurózóna védelmében hozott csomag hatása, pénteken az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben, a nyugat-európai és a közép-kelet-európai piacok is jelentős veszteséget könyveltek el.


A budapesti kereskedésre nem hatott a kedvező bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves adata.
Az OTP árfolyamára hatással volt az a kedd esti hír, amely szerint a montenegrói jegybank kérte az OTP Banktól a száz százalékos tulajdonában lévő montenegrói kereskedelmi bank, a CKB bank magyar vezérigazgatójának leváltását.


A részvénypiac forgalma 185,5 milliárd forintot ért el, szemben az előző heti 190,4 milliárd forinttal, ami 2,57 százalékos csökkenés.


A heti forgalom túlnyomó részét, 78,40 százalékát az OTP adta 145,4 milliárd forint értékben. A Mol 18,9 milliárd forint forgalmat ért el, míg a Magyar Telekommal 7,5 milliárd forint értékben kereskedtek a héten. A Richter forgalma 9,1 milliárd forintot tett ki.


Az OTP egy hét alatt 8,34 százalékkal, 488 forinttal 6.338 forintra erősödött.
A Magyar Telekom árfolyama 6,40 százalékkal, 40 forinttal 665 forintra esett a múlt héten.
A Mol 9,47 százalékkal 19.650 forintra, míg a Richter 8,97 százalékkal 42.500 forintra erősödött egy hét alatt.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite